2018-02-21

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Bu araştırmanın amacı, Konya ilinde süt endüstrisinde faaliyet gösteren işletmeler örnekleminde, psikolojik sermaye ve işgören güçlendirmenin örgütsel yaratıcılık üzerindeki etkisini anket tekniği ile analiz etmektir. Araştırma sonuçlarına göre; psikolojik sermayenin alt boyutları olan özyeterlilik ve umut boyutlarının örgütsel yaratıcılık üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Ancak psikolojik sermayenin dayanıklılık ve iyimserlik boyutlarının örgütsel yaratıcılık üzerinde istatiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olmadığı ortaya konmuştur. Diğer yandan işgören güçlendirmenin alt boyutları olan anlam, yetkinlik, özerklik ve etki boyutlarının örgütsel yaratıcılık üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
The purpose of this research is to analyze the effects of "psychological capital and employee empowerment" on the organizational creativity, by using survey technique on a sample of dairy industry corporations operating in Konya region. The results have shown that "self-sufficiency" and "hope", which are sub-dimensions of psychological capital, have a positive and meaningful effect on the organizational creativity. However, it has found that "endurance" and "optimism" sub-dimensions of the psychological capital, statistically do not have a significant effect on organizational creativity. On the other hand, it has been found out that "meaning", "competence", "autonomy" and "effect" dimensions, which are sub-dimensions of employee empowerment, have a positive and meaningful effect on the organizational creativity.

Psikolojik sermaye, Psychological capital, İşgören güçlendirme, Örgütsel yaratıcılık, Employee empowerment, Organizational creativity

Kılınç, S. (2018). Psikolojik sermaye ve işgören güçlendirmenin örgütsel yaratıcılık üzerindeki etkisi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış doktora tezi, Konya.