Küçük Resim Yok

Selçuk Üniversitesi
Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Digital elevation model ( DEM) define as data which is demostration of topography and elevation. There are too many methods to create a DEM. Created with remote sensing method DEMs are more preferable DEM nowadays. Synthetic Aperture Radar (SAR) method is a one of the remote sensing method for creating DEM. The main difference of SAR from the other radar satellite is high resolution gain from synthetic aperture platform on it. This high resolution make a better spatial and elevation accuracy. To make a more accurate DEM is important for researchers. Also, checking up on this DEM's accuracy important aim too. Sentinel-1A mission has started 2014 by European Space Agency (ESA) and it has a database to reach SAR images free. For this reason, reseacrhing and improving on it is more simple. In this thesis, High resolution SAR images quality of Sentinel-1A evaluated from SRTM, DTED II, and 1/1000 scale elevation plane. Results show Sentinel-1A DEM's accuracy is better than SRTM DEM. In addition to this result, Sentinel-1A DEM is enough accuracy for too many work that is not need high sensibility. However, when higher resolution image mode of Sentinel-1A (StripMap Mode) released by ESA, it will be possible to use on high precise Project at the close future. Türkçe özet metninin İngilizce'sini yazmaya buradan başlayınız.
Sayısal yükseklik modeli (SYM), arazi yüzeyinin ve yükseklik verilerinin bilgisayar ortamında ifade edilmesi olarak tanımlanır. Bu özelliklere uygun olarak çok çeşitli yöntemlerle SYM yapılır. Uzaktan algılama teknikleriyle yapılan SYM'ler ise son zamanlarda daha çok tercih edilmektedir. Uzaktan algılama yöntemlerinden biri ise Sentetik Açıklıklı Radar (SAR) görüntülerinden elde edilen SYM'dir. Sentetik Açıklıklı Radarın klasik radardan farkı anten uzunluğunu sentetik açıklık oluşturarak baz uzunluğu arttırmak esasıdır. Baz uzunluğu arttırılarak oluşturulan faz farkı, görüntünün çözünürlüğünü yükselterek noktasal bazda konum ve yükseklik doğruluğunu arttırır. Konum ve yükseklik doğruluğu yüksek SYM üretmek çok önemlidir. Sentinel1-A görevi Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından 2014 yılında başlatılmış olup görüntülerin ücretsiz olarak kullanılabildiği bir veri tabanına sahiptir. Bu sebeple araştırması ve geliştirilmesi daha kolay olmaktadır. Bu görüntülerin yükseklik doğruluğu araştırması bu çalışmada verilmiştir. Bu doğruluğu araştırmak için SRTM, DTED II ve 1/1000 ölçekli Takeometrik alım paftası altlık olarak kullandık. Sonuçlar, Sentinel-1A görüntülerinden üretilen SYM'nin SRTM'ye göre daha doğru sonuçlar verdiğini ve günümüzde yapılan birçok çalışma için doğruluğunun yeterli olduğunu göstermiştir. Görüntü tipi olarak kullanılan Interferometrik WS 5*20m çözünürlüklü olup, ESA tarafından gelecekte StripMap görüntü tipi (5*5m çözünürlük) kullanıma açıldığında çok daha kaliteli sonuçların ortaya çıkacağa görünmektedir.

DTED, InSAR, Sayısal Yükseklik Modeli, SRTM, SYM, Sentinel-1A, Digital Elevation Model, DEM, DTED, InSAR, Sentinel-1A, SRTM

Makineci, H. B. (2016). Sentinel-1A radar uydu görüntülerinden elde edilen sayısal yükseklik modelinin kalite değerlendirmesi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.