Diplomaside Üçüncü Tarafın Müdahale Yöntemleri: Türk Dış Politikası Örneği

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Diplomasi, devletlerarasındaki ilişkilerin düzenlenmesi, çatışmaların çözülmesi ve işbirliğinin tesis edilmesi için kullanılan bir araçtır. Diplomasinin araçlarından olan arabuluculuk, kolaylaştırıcılık ve uzlaştırıcılık yolları çatışmaların çözümünde önemli bir rol oynayan ve barışa ulaşmayı sağlayan yöntemlerdendir. Diplomasi, uluslararası alanda barışın ve istikrarın sürdürülebilmesi için önemli bir araç olarak işlev görür. Türkiye özellikle yakın coğrafyasında yürüttüğü arabuluculuk faaliyetleriyle bölgesel barış ve istikrarın sağlanmasına katkıda bulunmuştur. Türkiye’nin bölgesindeki çatışma ve krizlerin çözümüne arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık yöntemleriyle müdahil olması her zaman nihai barışı getirmese de çatışma ve krizlerin büyümesine ve savaşa dönüşmesine engel olmuştur. Bu çalışmada, uluslararası ilişkilerde çatışma çözüm yöntemlerinden olan arabuluculuk, kolaylaştırıcılık ve uzlaştırıcılık konuları teorik olarak incelenmiş ve Türkiye’nin 2000’li yıllarda bölgesinde gerçekleştirdiği arabuluculuk, kolaylaştırıcılık, uzlaştırıcılık faaliyetleri örnek olaylar olarak değerlendirilmiştir.
Diplomacy is a tool used to regulate relations between states, resolve conflicts, and establish cooperation. Mediation, facilitation, and conciliation are among the instruments of diplomacy that play an important role in conflict resolution and contribute to achieving peace. Diplomacy functions as a crucial means for maintaining peace and stability on the international stage. Turkey, particularly through its mediation efforts in its close geographical vicinity, has contributed to the promotion of regional peace and stability. While Turkey's intervention in the resolution of conflicts and crises in its region through mediation and facilitation methods may not always result in achieving ultimate peace, it has prevented conflicts and crises from escalating and turning into wars. In this study, the theoretical aspects of conflict resolution methods such as mediation, facilitation, and conciliation in international relations have been examined, and Turkey's mediation, facilitation, and conciliation activities in its region during the 2000s have been evaluated as case examples.

Arabuluculuk, Çatışma Çözümü, Kolaylaştırıcılık, Türk Dış Politikası, Uzlaştırıcılık, Conciliation, Conflict Resolution, Facilitation, Mediation, Turkish Foreign Policy

Dağ, M., (2023). Diplomaside Üçüncü Tarafın Müdahale Yöntemleri: Türk Dış Politikası Örneği. (Doktora Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.