2024 Şubat

Selçuk Üniversitesi

ABSTRACT Objectives: This study aimed to investigate the cytokine response to acute endurance exercise performed in the lower body positive pressure treadmill (LBPPT) and to compare it with the regular treadmill. Materials and Methods: Eleven healthy physically active men aged between 18-22 years participated in the study. All subjects performed 45 minutes of running exercise at 70% maximal oxygen consumption (VO2max) on the regular treadmill and LBPPT in random order, one week apart. Blood samples were collected at pre-exercise, immediately post-exercise, 30 min postexercise, and 2 h post-exercise to analyze serum high sensitivity C-reactive protein (hs-CRP), tumor necrosis factor-alpha (TNF-?), and interleukin-8 (IL-8) levels. Results: On the regular treadmill, hs-CRP levels were higher immediately, 30 min, and 2 h postexercise than pre-exercise. In addition, it was lower 2 h post-exercise compared with immediately, and 30 min post-exercise. No significant differences in LBPPT for hs-CRP were observed for any time point. Hs-CRP concentration immediately and 30 min post-exercise was lower in the LBPPT than in the regular treadmill. TNF-? and IL-8 levels were unchanged in response to exercise performed neither on the regular treadmill nor on the LBPPT. Conclusion: Acute endurance exercise induces a limited systemic inflammatory response in physically active men.
ÖZ Amaç: Bu çalışma, alt vücut pozitif basınçlı koşu bandı (lower body positive pressure treadmill; LBPPT) ile gerçekleştirilen akut dayanıklılık egzersizine verilen sitokin tepkisini araştırmayı ve normal koşu bandı ile karşılaştırmayı amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18-22 yaş arası 11 sağlıklı, fiziksel olarak aktif erkek katılmıştır. Tüm denekler, bir hafta arayla rastgele sırayla normal koşu bandı ve LBPPT üzerinde Maksimum oksijen tüketimi (VO2max) değerinin % 70’inde 45 dakikalık koşu egzersizi gerçekleştirdi. Serum yüksek hassasiyetli C-reaktif proteini (hs-CRP), tümör nekroz faktör-alfa (TNF-?) ve interlökin-8 (IL-8) seviyelerini analiz etmek için egzersizden önce, egzersizden hemen sonra, egzersizden 30 dakika sonra ve egzersizden 2 saat sonra kan örnekleri alındı. Bulgular: Normal koşu bandında, hs-CRP seviyeleri egzersizden hemen sonra, 30 dakika ve 2 saat sonra, egzersiz öncesine göre daha yüksekti. Ek olarak, hemen ve egzersizden 30 dakika sonra ile karşılaştırıldığında egzersizden 2 saat sonra daha düşüktü. Herhangi bir zaman noktasında hsCRP için LBPPT’de anlamlı fark gözlenmedi. Egzersizden hemen sonra ve 30 dakika sonra hs-CRP konsantrasyonu LBPPT’de normal koşu bandına göre daha düşüktü. TNF-? ve IL-8 seviyeleri, ne normal koşu bandında ne de LBPPT’de yapılan egzersize yanıt olarak değişmedi. Sonuç: Akut dayanıklılık egzersizi fiziksel olarak aktif erkeklerde sınırlı bir sistemik inflamatuvar yanıta neden olmaktadır.

Cytokine response, Acute endurance exercise, Lower body positive pressure treadmill, Inflammation, Sitokin yanıtı, Akut dayanıklılık egzersizi, Alt vücut pozitif basınç koşu bandı, İnflamasyon

Genel Tıp Dergisi

Kırışka, M. S., Belviranlı, M,. Okudan, N., (2024). Cytokine Response to Acute Endurance Exercise: Regular Treadmill versus Lower Body Positive Pressure Treadmill. Genel Tıp Dergisi, 34(1), 94-99. DOI: 10.54005/geneltip.1363466