Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Bu çalısmanın amacı, implant-dis ve implant-implant destekli sabit parsiyel protezlerdeki rijit ve semirijit baglantının destek kemik üzerindeki etkisini, farklı iki stres analiz yöntemi ile karsılastırmalı olarak degerlendirmektir. Bu amaçla üç adet Straumann marka, 4,1mm çapında, 12mm uzunlugunda, solid, vida tipi implant ile bir adet yeni çekilmis, çürüksüz, sag üst II. premolar dis kullanıldı. Dogal dise 6º'lik tepe açısı olan soulder basamaklı preperasyon hazırlandı. Disin kök yüzeyi 0,20-0,30mm kalınlıgında silikon esaslı ölçü maddesi ile kaplandı. 45mmx10mmx50mm boyutlarında hazırlanan akrilik bloklara implantlar ve dogal dis yerlestirildi. mplantların üzerine 50mm yüksekligindeki abutmentları sabitlendi. Metal destekli porselenden hazırlanan örneklerde hassas baglantı ünitesi olarak `T' tipi sürgü baglantısı kullanıldı. Fotoelastik stres analiz yöntemi için PL-2 epoksi rezin kullanıldı. Yükleme için üniversal test cihazı, olusan kuvvet çizgilerini izleyebilmek için ise beyaz ısık ve Polariskop cihazı kullanıldı. Her bir örnege, oklüzal tablanın orta noktasından, vertikal yönde 300N'luk kuvvet uygulandı ve sonuçlar dijital bir fotograf makinesi kullanılarak görüntülendi. Sonlu eleman analiz yöntemi için ise bilgisayar destekli modeller, gerçek boyutlarına uygun olarak bütün yapıların (mine, dentin, pulpa, periodontal ligament, kemik, implant) elastisite modülleri ve poisson oranları belirtilerek ayrı ayrı olusturuldu. Bu amaçla SAP2000 bilgisayar programı kullanıldı. Hazırlanan modellerin 2mm'lik kesitleri. Sonlu eleman modelleme yönteminin bir özelligi olarak bütün yapılar homojen, lineer elastik ve izotropik kabul edildi. Aynı sekilde yükleme yapıldı ve sonuçlar von Misses skalası baz alınarak degerlendirildi. Çalısma sonunda iki stres analiz yöntemine ait bulgular tek tek ve karsılastırmalı olarak degerlendirilmistir. Buna göre, iki yöntem arasında paralellik vardır ve en düsük stresler implant-implant baglantılı modellerde, en yüksek stresler ise disimplant destekli, semirijit baglantılı modellerde gözlemlenmistir. Dis-implant destekli modeller implant-implant destekli modeller ile yakın sonuçlar göstermislerdir. Buna baglı olarak implant-implant destekli sabit parsiyel protezlerin uygulanamadıgı yerlerde dis-implant destekli rijit baglantılı sabit parsiyel protezlerin bir alternatif olabilecegi söylenebilir.
The aim of this study is to evaluate the effect of rigid/semi-rigid attachments in implant-tooth and implant-implant supported fixed partial dentures on the supporting bone with 2 different stress analysis methods. For this purpose 3 Straumann implants with 4,1mm in diameter, 12mm in lenght, solid, screw type and newly extracted caries free right upper second premolar tooth was used. Natural tooth was prepared in shoulder margin design with the angle of º6 at the top. The root surface was coated with silicone impression material 0,20-0,30 mm in thickness. Implants and natural tooth were placed in acrylic blocks 45mmx10mmx50mm and abutments with 50mm in height were fixed on implants. `T? type precise attachment was used at connector areas in metal ceramic fixed partial dentures. In photoelastic stress analysis method PL-2 epoxy resin was used. In order to see stress areas, white light and polariscope and for loading universal test device was used. The 300N was applied vertically in the centre of occlusal table for each sample and results were screened with digital camera. For finite element analysis computer aided models, all structures (enamel, dentine, pulp, periodontal ligament, bone, implant) were created as actual sizes regarding elasticity modulus and Poisson rates and SAP2000 software was used. Models were sectioned by two milimeters. All structures were assumed as homogen, linear elastic and isotropic. The samples were loaded and results were evaluated with von Misses scale. The results of two different stress analysis methods were evaluated comperatively and seperately. The results of, two methods finite element and photoelastic stres analysis were parallel and the lowest stress values were located in implant-implant supported models, the highest stress values were located in tooth-implant supported, semirigid attachments. Tooth-implant supported models showed similar results when compared to implant-implant supported models. When implant-implant supported fixed partial dentures could not be used, tooth-implant supported fixed partial dentures with rigid attachment could be an alternative.

Rijit, Rigid, Semirijit, Semirigid, Sabit parsiyel protez, Fixed partial dentures

Enhoş, D. (2007). Rijit ve semirijit bağlantılı implant-diş ve implant-implant destekli sabit parsiyel protezlerde kemik içerisinde oluşan stres dağılımının incelenmesi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış doktora tezi, Konya.