2008-02-20

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Hafiflik, düşük gürültü ve kendinden yağlama özelliklerine sahip olan plastik dişli çarkların kullanımı oldukça yaygındır. Yüksek yük ve yüksek hızda çalışan makinelerde kullanılan plastik dişli çarklar termal, diş kırılması, aşınma vb gibi hasarlara uğramaktadır. Bu nedenle bir plastik dişli çiftinin performansının doğru olarak belirlenmesi önemi ortaya çıkmaktadır. Yapılan bu çalışmada PA66 GFR30, ABS/PC, ve PA66 GFR30 +%2 borik asit, enjeksiyon yöntemi ile elde edilen bazı termoplastik dişli çarkların yük taşıma kapasitesi ve hasar oluşumunu farklı yük ve devirlerde deneysel olarak çalışma yapılmıştır. Ayrıca Termoplastik- AISI 8620 ve Termoplastik-Termoplastik eş dişli çalışma performansları da araştırılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen diş yüzey sıcaklığı, diş profilinde oluşan aşınma derinlikleri, diş hasarları ve diş yüzeylerinin SEM mikroskobu altında incelenerek diş hasar oluşumu irdelenmiştir.
The using of the plastic gear mechanisms which have the properties of lighting, low noise and sef lubricating is rather widespread. It used at high loading and velocity in machine run is occured to damages as thermal, fracture gear and wearing. Therefore the determining right of the pair of gear performance detects the it?s importance. In this study, the loading capacity and damages of PA66 GFR30, ABS/PC and PA66 GFR30+ %2 boric acid thermoplastic gear mechanisms produced with injection method, tested at the different loading and revolution. In addition, thermoplastic-AISI 8620 and thermoplastic ? thermoplastic pair gears was investigated. As result of study, gear surface temperature, wearing depth occured at the gear profile, gear damages and occuring gear damages at the gear surface under the SEM microscope was examined.

Polyamid 66 (PA66), Plastik dişli, ABS/PC, Borik asit, Plastic gear, Boric acid

Yakut, R. (2008). Bazı termoplastik dişli çarkların yük taşıma kapasitesi ve hasar oluşumunun deneysel olarak incelenmesi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.