2010-06-25

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışma Avşar, Şabanözü ve Çile Dağı bölgesinde 2008-2010 yılları arasında yapılan etnobotanik bir araştırmadır. Araştırma alanında halkın gıda, ilaç, yem, yakacak ve diğer amaçlarla yararlandığı bilgiler ortaya konmuştur. Yapılan çalışmada 58 familya ve 172 cinse ait 205 bitkisel materyal toplanmıştır. Örnek alınan bitkiler arasında 84 gıda, 53 yem, 29 ilaç, 12 el sanatları ve 10 yakacak kullanımın yanı sıra 102 bitkininde farklı alanlarda yararlı oldukları belirlenmiştir. İçerdikleri bitki sayısına göre büyük familyalar sırayla Compositae (Asteraceae) 26, Rosaceae 20, Leguminosae (Fabaceae) 18, Labiatae (Lamiaceae) 13, Gramineae (Poaceae) 9, Umbelliferae (Apiaceae) 8, Liliaceae 7, Cruciferae (Brassicaceae) 6, Boraginaceae 6 ve Solanaceae 6'dır.
This study is related to etnobotany work realized at the Avşar, Şabanözü and Çile Dağı Region between 2008-2010 years. Plants used for food, medicine, animal food, heating and similar purposes by th residents in research area, are documented. In the realized study, 205 plant materials have been collected relevant in 58 families and 172 genus. Among the sampled plants 84 food, 53 fodders, 29 medicinal, 12 handicraft, 10 fuel plants, and about 102 plants with various uses were recorded. The largest families according to the number of plant that in the research area are as follows: Compositae (Asteraceae) 26, Rosaceae 20, Leguminosae (Fabaceae) 18, Labiatae (Lamiaceae) 13, Gramineae (Poaceae) 9, Umbelliferae (Apiaceae) 8, Liliaceae 7, Cruciferae (Brassicaceae) 6, Boraginaceae 6 and Solanaceae 6.

Ankara, Etnobotanik, Ethnobotany, Polatlı

Ayandın, H. (2010). Avşar, Şabanözü ve Çile Dağı (Polatlı/Ankara) arasında kalan bölgenin etnobotanik özellikleri. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.