Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

Bu çalışmada farklı periodontal durumlardaki bireylerde diş ve implant oluk sıvılarındaki osteokalsin ve Ntx seviyelerinin periodontal tedavi olmaksızın incelenmesi ve klinik parametreler ile ilişkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Kırk diş ve kırk implant olmak üzere toplam 80 bireyin diş ve implantları değerlendirildi.Diş ve implant gruplarındaki bireyler kendi içlerinde 20 sağlıklı diş, 20 kronik periodontitisli, 20 sağlıklı implant ve 20 peri-implantitisli olmak üzere ikişerli gruplara ayrıldı. DOS örneklemesi bireylerin ağız içi muayenesi yapıldıktan 48 saat sonra alındı. Dişeti oluk sıvısı osteokalsin (OC) ve Ntx seviyeleri total ve konsantrasyon değerleri ELISA ile değerlendirildi. Klinik parametreler ile ilişkisi değerlendirildi. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda tüm hasta gruplarında OC, Ntx total ve konsantrasyon için bulunan değerler arası farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p>0,05). Klinik parametreler açısından beklenildiği üzere; hasta gruplarında sağlıklı gruplara göre Pİ, Gİ, SK, SCD istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p<0,05). Klinik parametreler ile biyokimyasal parametreler arasındaki korelasyona bakıldığında; klinik parametreler ile Ntx total ve OC total değerleri arasında negatif zayıf ilişki bulunmuştur (p<0,05). Biyokimyasal parametrelerin total ve konsantrasyon değerleri arasında ise istatistiksel olarak anlamlı pozitif kuvvetli bir ilişki mevcuttur (p<0,01). Kemik metabolizmasındaki yapım yıkım sürecindeaktif rol oynayan OC ve Ntx için yapılan önceki çalışmalarda OC ve Ntx'in lokal kemik yıkımının belirteci olabileceği düşünülmüş olsada bizim çalışmamız bu bulguları desteklememektedir.Bu konu ile ilgili iyi tasarlanmış periodontal tedavi öncesi ve sonrasını kapsayan longitidunal klinik yeni çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
The aim of this cross-sectional study was to analyze the levels of osteocalcin and crosslinked N-terminal telopeptide (Ntx) of bone metabolism in peri-implant crevicular fluid (PICF) and gingival crevicular fluid (GCF) from individuals in different periodontal health conditions. Eighty individuals; 20 individuals with healty implants, 20 individuals with peri-implantitis, 20 healty individuals and 20 individuals with chronic periodontitis were enrolled. Probing depth, plaque index, gingival index and papillary bleeding index were recorded. After fortyeight hours, PICF and GCF samples were taken from oral examined individuals. Osteocalcin, and Ntx levels were analyzed by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). The relationship between clinical parameters were evaluated. According to statistical result of our study; there was no significant diference between the total and concentration of OC and Ntx (p>0.05). As expected, in terms of clinical parametres in study group compared to healty subjects were significantly higher. Given the correlation between biochemical and clinical parameters Ntxtotal and Octotal value were weak negative correlation between the clinical parameters (p<0.05). There is a significant strong positive correlation was found between concentration and total value of biochemical parameters (p<0.01). In previous studies of Ntx and OC, which play an active role in the construction of the destruction of bone metabolism process, Ntx and OC thought to be markers of local bone resorption. However our study didn't support this finding. Additional well-designed randomized clinical trials are needed to confirm this finding.

Dişeti oluk sıvısı, Osteokalsin, Gingival crevicular fluide, Osteocalcin

Yamalı, İ. P. (2015). Peri-implant ve dişeti oluk sıvılarında osteokalsin ve n-terminal crosslink telopeptit (NTX) seviyeleri ve klinik parametrelerle ilişkisinin incelenmesi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış uzmanlık tezi, Konya.