Siyaset ve medya gündemi bağlamında siyasi parti genel başkanlarının Twitter mesajlarının haberleştirilmesi: İnternet gazeteleri örneği

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Medya ve siyaset arasındaki ilişki daha önce birçok çalışmada incelenen bir konudur. Bu çalışmada medya ve siyaset arasındaki ilişki gündem belirleme modeli çerçevesinde incelenmiştir. Gündem belirleme modeli, medya gündemi veya siyasal gündem konusunu ele alırken iki gündemde de bir konuyu gündeme neyin getirdiği düşüncesinden hareket etmektedir. Bu çalışma, medya gündemi ve siyasal gündem arasındaki ilişkiyi ortaya koyarken, siyasi parti genel başkanlarının sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlarının internet gazetelerinde sunumunu tespit etmeye çalışmaktadır. Çalışmada, siyasi parti genel başkanlarının medya gündemi üzerindeki etkisini belirlemek için, farklı yayın gruplarına ait, farklı siyasi eğilimleri bulunan ve ulusal düzeyde yayın yapan beş gazetenin internet siteleri incelenmiştir. Siyasal gündemi belirlemek için ise, medya gündeminde en fazla yer alan siyasi parti genel başkanlarından Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bahçeli, Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener'in Twitter hesapları incelenmiştir. İçerik çözümlemesi yönteminin kullanıldığı çalışmada, medya gündemi ve siyasal gündem ile ilgili birçok veriye ulaşılmıştır. Siyasi parti genel başkanlarının 2019 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarında toplamda 795 Twitter paylaşımının bulunduğu tespit edilmiştir. Siyasi parti genel başkanlarının bu paylaşımlarının 98 tanesi incelenen gazetelerde haberleştirilmiştir. Ayrıca gazetelerin internet sitelerinde her genel başkanın paylaşımına eşit şekilde yer verilmediği dikkat çekmektedir. Seçim gibi ülkeyi yakından ilgilendiren bir konuda medyanın gündemi siyasi liderlerin sosyal medya paylaşımlarına yönelmiştir. Gazetelerin haberleri oluşturmasında siyasi eğilimlerinin önemli olduğu ortaya konulmuştur. 2019 yerel seçimleri döneminin incelendiği çalışmada, medya gündemi üzerinde Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli'nin Twitter paylaşımlarının Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener'e göre daha etkili olduğu dikkat çekmektedir. Siyasi parti genel başkanlarının gündeminde, iç politika, siyaset, kutlama, vefat, 31 Mart seçimi, anma gibi konular ilk sıraları oluşturmaktadır. Medya gündemini oluşturan konular içinde ise yine, iç politika, siyaset, kutlama, 31 Mart seçimi, vefat, anma gibi konular da ilk sıralarda yer almaktadır. İki gündem arasındaki ilişkiye bakıldığında medya gündemi ve siyasal gündem arasındaki ilişkide bir paralellik dikkat çekmektedir.
The relationship between media and politics is an issue that has been previously studied in many studies. In this study, the relationship between media and politics is examined within the framework of the agenda-setting model. The agenda-setting model, while dealing with the media-agenda or the political-agenda, is based on the idea of what brings an issue to the agenda in both agendas. While this study reveals the relationship between the media agenda and the political agenda, it tries to determine the presence of the social media accounts of the political party leaders in internet newspapers. In the study, to determine the influence of political party leaders on the media agenda, the websites of five newspapers belonging to different media groups, having different political tendencies and publishing at the national level were examined. To determine the political agenda, the Twitter accounts of Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bahçeli, Kemal Kılıçdaroğlu, and Meral Akşener, who are the leaders of the political parties that have the most place in the media-agenda, were examined. In the study, in which the content analysis method was used, many data about the media agenda and political agenda were reached. It was determined that the chairmen of political parties had a total of 795 Twitter posts in January, February, and March 2019. 98 of these posts by political party leaders were reported in the examined newspapers. It is also noteworthy that the shares of every chairman are not shared equally on the websites of newspapers. On an issue that closely concerns the country, such as the election, the agenda of the media has turned to the social media posts of political leaders. It has been demonstrated that the political tendencies of newspapers are important in producing news. In the study, which examines the period of the 2019 local elections, it is striking that the Twitter posts of Recep Tayyip Erdoğan and Devlet Bahçeli are more influential than Kemal Kılıçdaroğlu and Meral Akşener on the media-agenda. Topics such as domestic politics, politics, celebration, death, March 31 elections, and commemoration are among the top issues on the agenda of political party leaders. Among the topics that make up the media-agenda, subjects such as domestic policy, politics, celebration, March 31st elections, death, and commemoration are also at the top. When looking at the relationship between the two agendas, parallelism draws attention to the relationship between the media agenda and the political agenda.

Siyasal Gündem, Medya Gündemi, Political Agenda, Media Agenda

Çakmak, K. (2020). Siyaset ve Medya Gündemi Bağlamında Siyasi Parti Genel Başkanlarının Twitter Mesajlarının Haberleştirilmesi: İnternet Gazeteleri Örneği. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.