Kişi-iş uyumunun örgütsel vatandaşlık davranışları üzerine etkisi

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Kişi iş uyumunun örgütsel vatandaşlık davranışları üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlayan bu araştırma nicel verilere dayalı genel tarama modelinde ve ilişkisel tarama modelinde bir araştırmadır. Araştırma çalışma evreni Konya ili merkez ilçelerinde faaliyet gösteren çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kamu görevlileri (α=21.428) olarak tespit edilmiştir. Araştırmada Konya ilinde çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kamu görevlileri (n=377+) evrenden basit tesadüfi örnekleme alma yöntemiyle seçilmiştir. Araştırmada, Uçanok' un (2008) hazırlamış olduğu kişi iş uyumu ölçeği ve Sadıç'ın (2019) hazırlamış olduğu örgütsel vatandaşlık davranışları ölçeği kullanılmıştır. Araştırma genelinde, kişi iş uyumu ve örgütsel vatandaşlık davranışları ölçüm verileri ortalamaları arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu, kişi iş uyumunun örgütsel vatandaşlık davranışları üzerinde anlamlı etkisinin olduğu, demografik değişkenlere göre anlamlı farklılıkların olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
This research, which aims to determine the impact of person work adjustment on organizational citizenship behaviors, is a study in the general screening model and relational screening model based on quantitative data. The research study Universe has been identified as public servants (α=21.428) working in various public institutions and organizations operating in the Central Districts of Konya province. In the study, public officials working in various public institutions and organizations in Konya province (n=377+) were selected by simple random sampling method from the universe. In the study, Uçanok's (2008) organizational citizenship behavior scale and Sadıç's (2019) organizational citizenship behavior scale were used. The study concluded that there is a significant relationship between the mean values of organizational citizenship behavior and job compliance, that there is a significant impact on organizational citizenship behavior of people, and that there are significant differences between demographic variables.

Kişi İş Uyumu, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Etki, Person Work Fit, Organizational Citizenship Behavior, Impact

Gül, S. (2019). Kişi-İş Uyumunun Örgütsel Vatandaşlık Davranışları Üzerine Etkisi. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.