Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Tümör nekroz faktör (TNF)- ?, interlökin (IL)- 1ß, IL-6, IL-8 ve IL-11 enflamatuvar stimülasyona neden olan proenflamatör sitokinlerdir. Bu proenflamatör sitokinlerin internal düzensizliğin patogenezinde rol oynadığı düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, temporomandibular eklem düzensizliği olan hastaların sinoviyal sıvısındaki çeşitli sitokin seviyeleri ile klinik ve radyolojik bulgular arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Temporomandibular eklem internal düzensizliği teşhisi konulan 35 hastanın 40 eklemine uygulanan artrosentez sırasında sinoviyal sıvı örnekleri artrosentez öncesinde ve artrosentez sonrasında toplanmıştır. Bu örneklerdeki TNF- ?, IL- 1ß, IL-6, IL-8 ve IL-11 seviyeleri enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Artrosentezden önce ve sonra alınan sinoviyal sıvı sitokin konsantrasyonları arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Bu çalışma sonuçlarına dayanarak, TME internal düzensizliklerinin patogenezinde proenflamatör sitokinlerin önemli bir rol oynadığını düşünmekteyiz. Artrosentez TME internal düzensizliklerinin patogeneziyle ilişkili olan sinoviyal sıvıdaki bu sitokinlerin konsantrasyonlarının azaltılmasında etkili bir tedavi yöntemidir.
In general, tumor necrosis factor (TNF)-?, interleukin (IL)- 1ß, IL-6, IL-8 and IL-11 which are proinflammtory cytokines, are induced by inflammatory stimuli. It is thought that proinflammatory cytokines may be involved in the pathogenesis of internal derangement. The purpose of this study was to investigate the correlation between the levels of various cytokines in synovial fluid from patients with temporomandibular joint disorders and the imaging characteristics and clinical symptoms. The patients had arthrocentesis for therapeutic purposes. Synovial fluid was obtained before and after arthrocentesis from 40 TMJ with internal derangement in 35 patients. The levels of TNF-?, IL- 1ß, IL-6, IL-8 and IL-11 were determined by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). There was a statistically significant difference between before and after arthrocenthesis cytokines concentrations in synovial fluid was obtained. According to our results, we conclude that proenflammator cytokines play an important role in the pathogenesis of TMJ internal derangement. Arthrocenthesis is a an effective method in reducing these cytokine concentrations of synovial fluid that is related with the pathogenesis of TMJ.

Temporomandibular eklem düzensizliği, Temporomandibular joint disorders, Sinoviyal sıvısı, Synovial fluid, Proenflamatör sitokin, Proenflammator cytokine

Gülen, H. (2007). Temporomandibular eklem düzensizliği olan hastaların sinoviyal sıvısında önemli proenflamatör sitokinlerin etkisinin incelenmesi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış doktora tezi, Konya.