Ergenlik döneminde psikolojik sağlık ve dindarlık ilişkisi

2011-11-01

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Bu araştırmanın amacı, ergenlik döneminde ortaya çıkan psikolojik sağlık sorunları ile ergen dindarlığı arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Bu doğrultuda, Konya ilindeki 8 farklı ortaöğretim kurumunda öğrenim görmekte olan 508'i kız ve 501'i erkek olmak üzere toplam 1009 kişilik örneklem grubu oluşturulmuştur. Araştırmada, psikolojik sağlık sorunlarını tespit etmek için ?Kısa Semptom Ölçeği? ve dindarlığı ölçmek için ?Dini Hayat Ölçeği? kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; sosyo-demografik değişkenlerle psikolojik sağlık ve dindarlık arasında anlamlı farklılıklar söz konusudur. Kızlar, erkeklere göre daha dindar fakat aynı zamanda daha olumsuz psikolojik sağlık göstergelerine sahiptirler. Öğrenim görülen okul açısından, Kız Meslek Lisesi'nde öğrenim görenlerin diğer 8 okul içerisinde en olumsuz psikolojik sağlık düzeyine; İmam Hatip Lisesi'nde öğrenim görenlerin ise, en yüksek dindarlık düzeyine sahip oldukları belirlenmiştir. Aileden alınan dini eğitim, aile dindarlığı gibi değişkenlerin ergen dindarlığını üzerinde olumlu etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Ergenlerde dindarlık düzeyi yükseldikçe, psikolojik sağlıkları da olumlulaşmaktadır. Araştırmada ayrıca toplam dindarlık puanının yüksek olması ile psikolojik sağlık arasında olumlu ilişkilerin var olduğu tespit edilmiştir.
The objective of this study is to determine the relation between psychological health problems and adolescence religiousness arising in adolescence period. In this scope, 508 female and 501 male students who are educated in 8 different secondary schools in Konya, totally 1009 people sample group has been composed. ?Short Symptom Scale? has been used to determine psychological health problems and ?Religious Life Scale? has been used to measure religiousness in the study. In accordance with obtained findings, there is meaningful difference between socio-demographical variables and psychological health and religiousness. The female students are more religious than male students but at the same time, they have more negative psychological health indicators. Regarding educated school, it has been determined that the students who are educated in Girls? Vocational School have the most negative psychological health level among other 8 schools; the students who are educated in religious Vocational High School have the highest religiousness level among other schools. It has been found that the variables such as religious training obtained from family, family religiousness have positive affection on adolescence religiousness. As far as religiousness level increased at the adolescences, their psychological health also becomes positive. Also it has been determined in the study that there are positive relations between having high religiousness point and psychological health at the society.

Psychological health, Psikolojik sağlık, Din psikolojisi, Adolescence, Ergenlik, Adolescents, Ergenler, Religious psychology, Religiousness, Dindarlık

Gürsu, O. (2011). Ergenlik döneminde psikolojik sağlık ve dindarlık ilişkisi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış doktora tezi, Konya.