2017-09-05

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Ülkemizde küçük yerleşim yerlerinin evsel atıksularının arıtılması amacıyla yaygın olarak inşa edilen yapay sulak alanlar, gerek projelendirme gerek inşaat gerekse işletme aşamalarında yapılan hatalar nedeni ile verimli bir şekilde işletilememekte veya atıl duruma gelmektedir. Bu tez çalışmasında, Konya İlinde bulunan 48 adet yapay sulak alan yerinde incelenmiş, revizyon ihtiyacı olan yapay sulak alanlarda gerekli bakım onarım ihtiyaçları belirlenmiş, yapay sulak alanlarda karşılaşılan işletme sorunları tespit edilmiştir. Konya'da bulunan yapay sulak alan arıtma tesisleri, Türkiye genelinde yaygın olarak kullanılan yüzeyaltı yatay akışlı yapay sulak alanlardır. Bakım onarım ihtiyacı olmayan ve düzenli olarak giriş çıkış numunesi alınabilen Çobankaya Atıksu Arıtma Tesisi (AAT), Meydanlı AAT ve Zincirlikuyu AAT seçilerek yapay sulak alanlarda arıtma verimleri belirlenmiştir. Giriş çıkış numunesi alınan yapay sulak alanlarda pH, Biyolojik Oksijen İhtiyacı (BOİ5), Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) ve Askıda Katı Madde (AKM) parametrelerine yanında Toplam Azot (TN) ve Toplam Fosfor (TP) analizleri de yapılarak yapay sulak alanlarda nütrient giderimi de incelenmiştir. Seçilen yapay sulak alanlarda 2016 yılı içerisinde farklı tarihlerde alınan numunelerin analiz sonuçlarına göre yapay sulak alanlarda BOİ için %56 - %83, KOİ için %44 - %73, AKM için %51 - %88, TN için %29- %41 ve TP için % 40 - %74 aralığında giderim verimi hesaplanmıştır.
Constructed wetlands, which are widely constructed for the treatment of domestic wastewaters of small settlements in our country, can not be operated efficiently or are idle due to mistakes made in both construction and operation stages. In this thesis study, 48 constructed wetlands in KONYA were viewed, necessary maintenance and repair needs were determined in constructed wetlands which requiring revision and operational problems encountered in constructed wetlands were located. Konya's constructed wetlands are subsurface flow constructed wetlands that are use common in TÜRKİYE. Çobankaya Wastewater Treatment Plant (WWTP), Meydanlı WWTP and Zincirlikuyu WWTP were selected where maintenance and repair are not necessary and regular inlet and outlet samples can be obtained for determine to treatment efficiency in constructed wetlands. In the constructed wetlands where inlet and outlet samples were analyzed for total nitrogen (TN) and total phosphorus (TP) in addition to pH, Biological Oxygen Demand (BOD5), Chemical Oxygen Demand (COD), Total Suspended Solid (TSS) for determine nutrient removal in constructed wetlands. Removal efficiency was determined that %56 between %83 BOD5, %44 between %73 COD,%51 between %88 TSS, %29 between %41 TN and % 40 between %74 TP in chosen constructed wetlands.

Doğal arıtma, Yapay sulak alanlar, Atıksu arıtımı, İşletme sorunları, Evsel atıksu, Natural treatment, Artificial wetlands, Wastewater treatment, Business problems, Domestic wastewater

Cop, M. (2017). Konya ili yapay sulak alanlarda arıtma verimi, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.