Yazar "Atasay, Adem" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Effect of cultivars on evaluation of leaf analysis of apple trees(INT SOC HORTICULTURAL SCIENCE, 2016) Uçgun, Kadir; Gezgin, Sait; Akgül, Hüseyin; Atasay, Adem; Harmankaya, Mustafa; Altındal, MesutLeaf analysis is used as a standard method for determination of the nutritional status of apple orchards in the middle of vegetation, but not take into consideration the differences among cultivars in the evaluation of results of leaf analysis. In 2010-2011 years, this study was performed on leaves collected from two different regions in Isparta, Turkey where apple is cultivated for determining the effect of cultivars on evaluation of the results of leaf analysis. In the middle of vegetation, leaves were collected from 68 orchards which consist of 'Starking Delicious', 'Golden Delicious', 'Granny Smith' and 'Spur Delicious', and contents of N, P, K, Ca, Mg, Mn, Zn, and B were determined. The cultivars showed statistically significant differences in terms of N, P, K, Mg and B contents. According to the results of this study, it was determined that cultivars should be taken into consideration in the evaluation of leaf analysis.Öğe Effects of different irrigation intervals and fertilizer applications on certain chemical contents of 'Braeburn' apple cultivar(ACADEMIC JOURNALS, 2009) Kafkas, Ebru; Atasay, Adem; Sabır, Ferhan K.; Akgül, Hüseyin; Ucgun, KadirThe aim of present study was to investigate effects of different irrigation intervals and fertilizers on total lipid, fatty acid and sugar accumulation of Braeburn apple cultivar under Mediterranean climatic conditions. Irrigation program was performed for two consecutive years with three different intervals (1, 3 and 7 days). In fertilization, 40 g N, 32 g P(2)O(5) and 80 g K(2)O per tree (with four replications) applied in the same doses for both years, except for the increased N (50 g per tree) for second year, considering the vegetative growth of the trees. The fruits were commercially harvested in 2006 season. The lipid content ranged from 0.22% (daily irrigation without fertilizer) to 0.70% (irrigation in 7 days intervals with fertilizer). The highest fatty acid was obtained from treatment 3 (irrigation in 3 days intervals without fertilizer) (83.95%), while the treatment 6 provided the least value with 64.08% (irrigation in 7 days intervals with fertilizer). Although certain changes on fructose, glucose, sucrose and total sugars content were detected, the differences were not statistically significantly among the treatments.Öğe Elma ağaçlarında yaprak analizlerinin değerlendirilmesinde kullanılan referans değerlerinin Isparta Bölgesi için kalibrasyonu(2013) Uçgun, Kadir; Gezgin, Sait; Akgül, Hüseyin; Harmankaya, Mustafa; Atasay, Adem; Altındal, Mesut; İlban, BekirStandart yaprak örneği alım dönemindeki sınır değerlerinin bölgesel kalibrasyonu için yapılan bu çalışma, 2010-2011 yıllarında Isparta ilinde bulunan elma bahçelerinden alınan yaprak örnekleri kullanılarak yürütülmüştür. Öncelikle standart yaprak örneği alım döneminde elma ağaçları için bölgesel referans değerler tespit edilmiş, daha sonra elde edilen bu değerler farklı araştırıcılar tarafından bildirilen referans değerlerle karşılaştırılmıştır. Elma yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı bölgelerden meyve üretim miktarına göre 150 bahçe belirlenmiş ve temmuz ayı başında yaprak örnekleri alınmıştır. Alınan yaprak örneklerinde N, P, K, Ca, Mg, Mn, Zn ve B analizleri yapılmış, elde edilen sonuçlar değerlendirilerek her bir besin elementi için Isparta Bölgesine uygun alt ve üst sınır değerler belirlenmiştir. Azot, P, K, Ca, Mg, Mn, Zn ve B için sırasıyla %2.45-2.85, %0.18-0.24, %1.57-1.99, %1.10- 1.41, %0.32-0.43, 39-80 ppm, 13-26 ppm ve 33-42 ppm değerleri referans olarak tespit edilmiştir. Önceki çalışmalarda elde edilen değerlerle karşılaştırıldığında, belirlenen N değerinin yüksek, Zn değerinin düşük, diğer besin elementlerinin ise benzer aralık içerisinde yer aldığı belirlenmiştir.Öğe Meyve agaçlarında beslenme durumlarının erken dönemde tespit edilebilirligi(2013) Uçgun, Kadir; Akgül, Hüseyin; Gezgin, Sait; Atasay, AdemYaprak analizleri, meyve bahçelerinin beslenme durumlarının tespit edilmesinde tüm dünyada güvenle kullanılan standart bir yöntemdir. Ancak, yaprak analizlerinin vejetatif gelisme döneminin ortasında yapılmasından dolayı beslenme hatalarının düzeltilmesinde çok geç kalınmaktadır. Gelismenin ilk döneminde meyve agaçlarının besin ihtiyacı çok fazla olmakta ve kullanacagı toplam besin miktarının büyük bir bölümünü bu dönemde kullanmaktadır. Meyve kalitesi ve verimi etkileyen birçok fizyolojik olay bu dönemde gerçeklesmektedir. Herhangi bir besin elementinin eksik yada fazla olması bu fizyolojik olayların birini veya bir kaçını olumsuz etkiler. Bu yüzden özellikle büyüme sezonunun baslangıcında meyve agaçlarının beslenme durumlarının belirlenmesi büyük önem tasımaktadır. Vejetasyonun ilk dönemlerinde gübreleme programında yapılan hatalar giderilerek hem o yılın hem de gelecek yılın meyve verimi ve kalitesi arttırılabilir. Yapılan çalısmalar, erken dönemde çiçek, meyve gözü, sürgün ve yaprak analizleri ile bitkilerin beslenme durumlarının belirlenebilecegini göstermektedir.