Yazar "Bozkurt, Pelin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Elazığ'da Tüketi̇me Sunulan Kaymaklı (Sade) Dondurmaların Mi̇krobi̇yoloji̇k ve Ki̇myasal Kali̇tesi̇(Selçuk Üniversitesi, 2004 Ocak) Patır, Bahri; Öksüztepe, Gülsüm; İlhak, İrfan; Bozkurt, PelinBu araştırmada, Elazığ'da tüketime sunulan kaymaklı dondurmaların mikrobiyolojik ve kimyasal kalitesi saptandı. Bu amaçla 50 adet kaymaklı dondurma ömeği incelendi. Ömeklerde ortalama olarak toplam mezofilik aerob mikroorganizmanın Log10 sayısı 4,51 kob/g, koliform 2,85 kob/g. Staphylococcus - Micrococcus 2.36 kob/g, psikrofil 4,17 kob/g ve maya - küf sayılan ise 2,43 kob/g değerlerinde bulundu. Ömeklerin 19 tanesinin (% 38) Escherichia coli - 1 mikroorganizmalarını, 22 tanesinin de (%44) Staphylococcus aureus içerdiği gözlemlendi. Incelenen örneklerdeki ortalama pH değeri 6,68, asidite (1.a. cinsinden) % 0,09, aw değeri 0,83, yağ % 9,22, kuru madde % 34,73, kuru madde de yağ % 26,65, invert şeker % 18,51, sakaroz % 8,97, toplam şeker ise % 27,40 seviyelerinde bulundu. Dondurma ömeklerindeki maya küf sayıları ile pH değerleri arasında negatif yönde zayıf (r: - 0,33), kuru madde ile pozitif yönde orta derecede (r: 0,48) bir korelasyonun mevcut olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, incelenen kaymaklı dondurma ömeklerinin mikrobiyolojik kalitesinin düşük olduğu, dolayısıyla ürünün yapımında hijyenik şartlara yeterince özen gösterilmediği ve halk sağlığı açısından potansiyel bir tehlike arz edebileceği kanaatine varıldı. Ancak, elde edilen kimyasal değerlere bakıldığında, örneklerin tamamının mevcut standartlara uygun olduğu görüldü.Öğe Kanatlı Hayvan Etlerinde Et Orijininin Random Amplıfıed(Selçuk Üniversitesi, 2004 Aralık) Arslan, Ali; İlhak, Irfan, O.; Bozkurt, Pelin; Şeker, PınarBu çalışmada, 2 farklı, 10 bazlık oligonukleotid primer (primer 1- CAA TCG CCG T, Primer 2- CCA CAG CAG T) kullanılarak, Random Amplified Polymorphic DNA (RAPD) yöntemiyle 8 farklı tür kanatlı hayvan etinde (tavuk, hindi, marti, devekuşu, ördek, kaz, bıldırcın, keklik) tür tespiti yapıldı. PCR işlemi 94 "C'de 45 sn, 36 °C'de 45 sn. 72 °C'de 60 sn olmak üzere toplam 45 siklusta gerçekleştinidi. Sonuç olarak, RAPD yöntemi ile kanatlı hayvan etlerinde tür tespitinin yapılabileceği, böy. lece et türlerinin onjini tespit edilerek tüketicinin aldatılması engelleneceği gibi toplumun tüketmediği hayvan etlerinin daha kolay, hızlı ve güvenilir bir şekilde saptanabileceği tespit edildi.