Yazar "Ceylan, Olcay" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe A comprehensive study on phytochemical characterization of Haplophyllum myrtifolium Boiss. endemic to Turkey and its inhibitory potential against key enzymes involved in Alzheimer, skin diseases and type II diabetes(ELSEVIER SCIENCE BV, 2014) Zengin, Gökhan; Sarıkürkcü, Cengiz; Aktümsek, Abdurrahman; Ceylan, Ramazan; Ceylan, OlcayThe interest of medicinal plants as therapeutic agents against diseases such as Alzheimer, skin disorders and diabetes mellitus is growing. In order to investigate the influence of Haplophyllum myrufolium, four solvent extracts (petroleum ether, ethyl acetate, methanol and water) were screened for antioxidant potentials, anti-cholinesterase, anti-tyrosinase, anti-amylase and anti-glycosidase activity. Antioxidant effects were elucidated by different assays including free radical scavenging (ABTS, DPPH and NO assay), reducing power (FRAP and CUPRAC), phosphomolybdenum, beta-carotene/linoleic acid system and metal chelating. Total phenolic, flavonoid, flavanol, tannin and saponin contents in these extracts were also calculated. Generally, ethyl acetate extract showed the strongest antioxidant activity in these extracts. This activity may be related to a good total phenolic content. The total phenolic contents of these extracts ranged from 32.32 to 52.50 mg GAEs/g extract. Except for water extract, all extracts showed good inhibitory activities on cholinesterase, tyrosinase, amylase and glycosidase. Apolar extracts (petroleum ether and ethyl acetate) were more potent as enzyme inhibitors in comparison to polar extracts (methanol and water). These findings reveal that H. myrtifolium could be used a source of natural compounds for the management of oxidative damage, Alzheimer, skin disorders and diabetes mellitus. (C) 2014 Elsevier B.V. All rights reserved.Öğe Onopordum Anatolicum Tohumlarının Antioksi?dan Akti?vi?teleri?(Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi, 2015) Sarıkürkcü, Cengiz; Ceylan, Olcay; Zengin, Gökhan; Aktümsek, Abdurrahman; Şanda, Murad AydınOnopordum cinsi Türkiye’de ondokuz takson ile temsil edilmekte ve Anadolu’da tıbbi amaçla geleneksel olarak kullanılmaktadır. O. anatolicum tohumlarının etil alkol ve su özütlerinin antioksidan özellikleri ?-karoten/linoleik asit, DPPH serbest radikal süpürme, indirgeme gücü, ve metal şelatma testlerini içeren farklı kimyasal testlerle araştırıldı. Ayrıca, özütlerin toplam fenolik ve flavonoid içerkikleri de belirlendi. Genel olarak, etil alkol özütü yüksek toplam fenolik içerikle önemli antioksidan aktivite (metal şelatlama dışında) sergilemiştir. Bununla birlikte, su özütü çalışılan örnekler arasında en güçlü şelatlama aktivitesine sahiptir. Bu çalışma O. anatolicum özütlerinin doğal antioksidanların yeni bir kaynağı olarak gıda ve farmakoloji endüstrisinde kullanılabileceğini önermektedir.Öğe Screening of Possible In Vitro Neuroprotective, Skin Care, Antihyperglycemic, and Antioxidative Effects of Anchusa undulata L. subsp. hybrida (Ten.) Coutinho from Turkey and Its Fatty Acid Profile(TAYLOR & FRANCIS INC, 2015) Sarıkürkcü, Cengiz; Zengin, Gökhan; Aktümsek, Abdurrahman; Ceylan, Olcay; Uysal, ŞengülThe aim of this work was to determine antioxidant capacities, neuroprotective, skin care, antidiabetic effects, and fatty acid composition of Anchusa undulata subsp. hybrida. The antioxidant activity was screened by four different test systems including total antioxidant, antiradical, reducing power, and metal chelating activities. Neuroprotective potential was determined by anticholinesterase inhibitor assay. Tyrosinase inhibitory activity was tested to detect skin care effect. Antidiabetic effects were evaluated with alpha-amylase and alpha-glucosidase inhibitory assays. Inhibitory activities on acetycholinesterase, butyrylcholinesterase, tyrosinase, alpha-amylase, and alpha-glucosidase enzymes were observed as 2.238 and 1.239 mu mol GALAEs/g, 0.339 mmol KAEs/g, 0.193, and 0.219 mmol ACEs/g extract, respectively. Amount of total phenolics and flavonoids were found as 80.34 mu g GAEs/mg and 25.09 mu g QEs/mg in the extract, respectively. Twenty-three fatty acids were found in the aerial parts, being oleic acid (24.30 g/100 g of total fatty acids) the most abundant, followed by linoleic (21.19 g/100 g of total fatty acids) and palmitic acids (17.50 g/100 g of total fatty acids).Öğe Sonchus Asper Subsp. Glaucescens (Asteraceae)’i?n Anti?oksi?dan Özelli?kleri?(Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi, 2014) Sarıkürkcü, Cengiz; Ceylan, Olcay; Zengin, Gökhan; Aktümsek, AbdurrahmanSonchus (Asteraceae) cinsi Türkiye’de yedi takson ile temsil edilmekte ve Anadolu’da tıbbi amaçla geleneksel olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, Sonchus asper subsp. glaucescens’in farklı kısımlarından elde edilen farklı özütlerin (su ve etil alkol) fitokimyasal içeriği ve antioksidan etkileri farklı test sistemleri kullanılarak belirlendi. Ayrıca, toplam fenolik ve flavonoit miktarları da hesaplandı. Genel olarak, yaprak ve çiçek özütlerinin yüksek miktardaki antioksidan komponentler ile önemli düzeyde antioksidan aktivite sergilediği belirlendi. Özütlerin toplam fenolik içeriği ile antioksidan aktiviteleri arasında korelasyonun önemli olduğu tespit edildi. S. asper subsp. glaucescens bitkisinin gıda ve terapötik uygulamalar için doğal antioksidanların bir kaynağı olabileceği belirlendi.