Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Tekin, M. Emin" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 8 / 8
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Akkaraman, I?vesi ve Bunların Alman Siyah Başlı ve Hampshire Down ile Melezlerinin (F_1_B_1) Yapağı Özellikleri
    (1998) Tekin, M. Emin; Gürken, Mehmet; Kadak, Ramazan
    Bu araştırma, Akkaraman, İvesi ve bunların Alman Siyah Başlı ve Hampshire Down etçi ırkları ile F_1 ve B_1 melezlerinin yapağı verim ve özelliklerini incelemek amacı ile yapılmıştır. Araştırmada, 1995-1996 yıllarında elde edilen toplam 622 kırkım kaydı kullanılmıştır. Yapağı verim ve özelliklerine, genotip, yaş, kırkım yılı, cinsiyet ve kırkım sonu vücut ağırlığının ve bunların etkileşimlerinin etkileri Genel Doğrusal Model (General Linear Model, GLM) ile analiz edilmiştir. Kirli gömlek ağırlığına incelenen tüm faktörlerin; lüle uzunluğuna cinsiyet dışındaki faktörlerin; elyaf çapına genotip, cinsiyet ve kırkım yılının; ondulasyon sayısınaa ise sadece genotipin, kemp ve medulla oranına kırkım yılı ve genotipin etkisi önemli bulunmuştur. Kirli gömlek ağırlığı, lüle uzunluğu, elyaf çapı, ondulasyon sayısı ve kempli-medullalı elyaf oranı, sırası ile, Akkaramanlarda 2.31 kg, 12.16 cm, 29.19 \mu , 5.44 adet ve %1.30; İvesi'lerde 3.02 kg, 14.99 cm, 32.36 \mu , 3.53 adet ve %2.37; Akkaraman melezlerinde (iki etçi ırkın F_1 ve G_1 leri) 2.90-3.15 kg, 10.11-12.90 cm, 27.23-28.64 \mu , 6.05-6.77 adet ve %0.43-0.87 arasında; İvesi melezlerinde 2.60-3.46 kg, 8.37-14.46 cm, 27.56-30.05 u, 5.50-7.67 adet ve %0.36-1.38 ve bütün özelliklerde genotipler arası fark önemli bulunmuştur. Kırkım sonu canlı ağırlığının kirli gömlek ağırlığı ile 0.43 (P0.001), lüle uzunluğu ile 0.09 (P0.05); kirli gömlek ağırlığının lüle uzunluğu ile 0.29 (P0.001); lüle uzunluğunun elyaf çapı, ondulasyon sayısı ve kemp oranı ile 0.28, -0.42 ve 0.25 (P0.001); elyaf çapının ondulasyon sayısı ve kemp oranı ile -0.27 ve 0.35 (P0.001); ondulasyon sayısının kemp oranı ile -0.22'lik (P0.001) korrelasyonları önemli, diğer korrelasyonlar önemsiz bulunmuştur. Sonuç olarak, İvesi F1 melezlerinin yapağı verim ve kalitesinin İvesi'den yüksek olduğu, Akkaraman melezlerinin ise, yapağı verimi dışında Akkaraman'lardan farklı olmadığı, Alman Siyah Baş ve Hampshire Down melezlerinin birbirine benzer olduğu, F_1 ve G_1 generasyonlarının Akkaraman melezlerinde benzer, İvesi melezlerinde farklı ( F_1 ler G_1 lerden yüksek) olduğu kanaatına varılmıştır
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Alman Siyah Başlı X Akkaraman ve Hampshire Down X Akkaraman Melezi (F1 ve G1) Erkek Kuzuların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri
    (2000) Akmaz, Ali; Tekin, M. Emin; Tepeli, Cafer; Kadak, Ramazan
    This study was carried out to investigate the fattening and carcass characteristics of German Blackheaded Mutton (GBM) × Akkaraman (A) F1, GBM × (GBM × A) B1, Hampshire Down (HD) × A F1 and HD × (HD × A) B1 male lambs. Ten GBM × A (F1), 4 GBM × (GBM × A) B1, 10 (HD) × A (F1) and 4 HD × (HD × A) B1 male lambs were used for fattening traits, and six of each breed from F1 genotypes, four of each breed from B1 genotypes for carcass traits. The lambs were fed, from the beginning at approximately 20 kg of live weight to the finish at 45 kg, with alfalfa hay 100 g/head/day and concentrates ad libitum. For statistical analysis, one way analysis of variance was used. For GBM × A (F1), GBM × (GBM × A) B1, HD × A (F1) and HD × (HD × A) B1 lambs, daily gains and feed gain ratios, were 362.30 g, 3.51 kg, 302.14 g and 4.84 kg, 339.60 g and 3.47 kg, 360.12 and 3.78 kg respectively. The carcasses were divided into five cuts namely leg, shoulder, back loin and others. To obtain knowledge about carcass composition, leg and shoulder cuts were dissected. Dressing percentages were found to be 48.02, 48.59, 49.65 and 50.52 %; the ratios of leg weights in the carcass were 33.09, 32.76, 32.66 and 32.24 %: shoulder weights 17.75, 18.06, 17.73 and 17.64 %; back weights 8.51, 10.75, 8.97 and 9.41 %(p<0.01); loin weights 8.11, 8.77, 8.11 and 8.27 %; the other weights 26.15, 25.25, 25.31 and 26.95 %; kidney knob and channel fat weights 1.50, 1.77, 1.27 and 1.71 %; eye muscle areas were 14.04, 12.25, 14.75 and 14.19 cm2, back fat thicknesses were 7.03, 7.24, 6.37 and 9.17 mm, ratios of lean meat weights in the leg cut were 61.84, 59.31, 62.57 and 59.78 %, fat weights 21.28, 24.58, 21.14 and 23.64 %; bone weights 16.88, 16.11, 16.29 and 16.59 %; the ratios of lean meat weight in the shoulder cut were 58.58, 57.69, 59.52 and 56.83 %; fat weights 22.54, 24.54, 22.98 and 24.62 %, bone weights 18.88, 17.77, 17.51 and 18.56 % for breeds in the above order.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Alman Siyah Başlı X Akkaraman ve Hampshire Down X Akkaraman Melezi (F1 ve G1) Erkek Kuzuların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri
    (2000) Akmaz, Ali; Tekin, M. Emin; Tepeli, Cafer; Kadak, Ramazan
    This study was carried out to investigate the fattening and carcass characteristics of German Blackheaded Mutton (GBM) x Akkaraman (A) F1, GBM x (GBM x A) B1, Hampshire Down (HD) x A F1 and HD x (HD x A) B1 male lambs. Ten GBM x A (F1), 4 GBM x (GBM x A) B1, 10 (HD) x A (F1) and 4 HD x (HD x A) B1 male lambs were used for fattening traits, and six of each breed from F1 genotypes, four of each breed from B1 genotypes for carcass traits. The lambs were fed, from the beginning at approximately 20 kg of live weight to the finish at 45 kg, with alfalfa hay 100 g/head/day and concentrates ad libitum. For statistical analysis, one way analysis of variance was used. For GBM x A (F1), GBM x (GBM x A) B1, HD x A (F1) and HD x (HD x A) B1 lambs, daily gains and feed gain ratios, were 362.30 g, 3.51 kg, 302.14 g and 4.84 kg, 339.60 g and 3.47 kg, 360.12 and 3.78 kg respectively. The carcasses were divided into five cuts namely leg, shoulder, back loin and others. To obtain knowledge about carcass composition, leg and shoulder cuts were dissected. Dressing percentages were found to be 48.02, 48.59, 49.65 and 50.52 %; the ratios of leg weights in the carcass were 33.09, 32.76, 32.66 and 32.24 %; shoulder weights 17.75, 18.06, 17.73 and 17.64 %; back weights 8.51, 10.75, 8.97 and 9.41 %(p<0.01); loin weights 8.11, 8.77, 8.11 and 8.27 %; the other weights 26.15, 25.25, 25.31 and 26.95 %; kidney knob and channel fat weights 1.50, 1.77, 1.27 and 1.71 %; eye muscle areas were 14.04, 12.25, 14.75 and 14.19 cm 2 , back fat thicknesses were 7.03, 7.24, 6.37 and 9.17 mm, ratios of lean meat weights in the leg cut were 61.84, 59.31, 62.57 and 59.78 %, fat weights 21.28, 24.58, 21.14 and 23.64 %; bone weights 16.88, 16.11, 16.29 and 16.59 %; the ratios of lean meat weight in the shoulder cut were 58.58, 57.69, 59.52 and 56.83 %; fat weights 22.54, 24.54, 22.98 and 24.62 %, bone weights 18.88, 17.77, 17.51 and 18.56 % for breeds in the above order.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Alman Siyah Başlı X Ivesi (F1) ve Hampshire Down X I?vesi (I?vesi (F1 ve G1) Melezi Erkek Kuzuların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri
    (2000) Akmaz, Ali; Tekin, M. Emin; Kadak, Ramazan; Gürkan, Mehmet
    This study was carried out to investigate the fattening and carcass characteristics of German Blackheaded Mutton (GBM) x Awassi (A) F1, Hampshire Down (HD) x A (F1) and HD x (HD x A) B1 male lambs. Nine GBM x A (F1), eight (HD) x A (F1) and eight HD x (HD x A) B1 male lambs were used for fattening traits, and six of each breed for carcass traits. The lambs were fed, from the beginning at approximately 20 kg of live weights to the finish at 45 kg, alfalfa hay 100 g/head/day and concentrates ad libitum. For statistical analysis, one way analysis of variance was used. For GBM x A (F1), HD x A (F1) and HD x (HD x A) B1 lambs, daily gains and feed gain ratios were 351.18 g and 3.77 kg, 367.98 g and 3.95 kg, 357.94 g and 3.67 kg respectively. All carcasses were divided into five cuts namely leg, shoulder, back, loin and others. To obtain knowledge about carcass composition, leg and shoulder cuts were dissected. Dressing percentages were found to be 48.54, 50.99 and 50.97 % (P<0.01); the ratios of leg weights in the carcass were 33.09, 33.41 and 32.26 %; shoulder weights 17.72, 17.68 and 17.72 %; back weights 9.29, 9.13 and 9.56 %; loin weights 8.17, 8.23 and 8.83 %; the other weights 25.43, 26.09 and 26.80 %; kidney knob and channel fat weights 1.17, 1.60 and 1.70 %; eye muscle areas were 13.08, 14.75 and 14.42 cm 2 , back fat thicknesses were 9.06, 9.04 and 9.42 mm. The ratios of lean meat weights in the leg cut were 56.84, 59.94 and 59.86 % (p<0.01), fat weights 26.50, 24.55 and 23.86 %, bone weights 16.66, 15.51 and 16.27 %. The ratios of lean meat weights in the shoulder cut were 57.97, 57.45 and 57.27 %, fat weights 22.51, 25.73 and 25.68 %, bone weights 19.51, 16.82 and 17.05 % for breeds in the above order.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Konyada şartlarında açıkta seyyar kulubelerde buzağı büyütme imkanlarının araştırılması
    (1998) Tekin, M. Emin; Aral, Faruk; Kadak, Ramazan; Çolak, Mehmet; Akın, A. İhsan
    Bu araştırma, Konya şartlarında açıkta, seyyar kulübelerde buzağı büyütme imkanlarının araştırılması amacı ile yapılmıştır. Araştırma materyalini, Konya Hayvancılık Araştırma Enstitüsü'nde 1996 ve 1997 yıllarında yetiştirilen 35 baş erkek ve 38 baş dişi olmak üzere toplam 73 baş Esmer ırk buzağı oluşturmuştur (37 baş Deneme, 36 baş Kontrol). Veriler 18 ay süre ile alınmıştır. İstatistik analizlerde, araştırma grupları, mevsim ve cinsiyet faktörlerini içeren Genel Doğrusal Model (GLM) kullanılmıştır. Araştırmada deneme ve kontrol gruplarında sırasıyla, doğum ağırlığı 40.8 ve 38.1 kg (P0.01), sütten kesim (3. ay) ağırlığı 97.5 ve 102.6 kg, 6. ay ağırlığı 155.8 ve 159.3 kg, 0-6 ay arası günlük canlı ağırlık artışı 647.6 ve 667.3 g bulunmuştur. Aynı sıra ile, cidago yüksekliği, vücut uzunluğu, göğüs çevresi ve incik çevresi ölçüleri sırasıyla; doğumda 73.1 ve 71.9 cm, 68.1 ve 69.8 cm, 78.8 ve 77.4 cm, 11.7 ve 11.7 cm; 3. ayda 83.1 ve 82.3 cm, 79.7 ve 80.0 cm, 103.6 ve 102.5 cm, 13.2 ve 13.2 cm; 6. ayda 95.5 ve 94.3 cm, 95.4 ve 95.4 cm, 138.9 ve 134.6 cm, 14.8 ve 14.8 cm bulunmuştur. Yaşama gücü, aynı sıra ile, %100 ve %94.4 olmuş, araştırma boyunca deneme grubunda 30, kontrol grubunda ise 67 hastalık vakası görülmüştür. Günlük canlı ağırlık artışında cinsiyetin etkisi önemsiz iken, mevsimin etkisi önemli (P0.05) bulunmuş, bu değer en düşük (596.1 g) sonbahar, en yüksek (700.7 g) kış doğumlularda bulunmuştur. Vücut ölçülerinde cinsiyetin etkisi doğumda önemsiz iken, 2. ve 6. aylarda önemli bulunmuştur. Mevsimin etkisi de her üç ölçüm döneminde de bazı ölçülerde önemli, bazılarında önemsiz bulunmuştur. Sonuç olarak, gerek canlı ağırlık artışı, gerekse vücut ölçüleri yönünden araştırma ve deneme grubu arasında önemli bir fark bulunmadığı, buna karşılık deneme grubunda yaşama gücünün nispeten daha yüksek olduğu ve daha az hastalık vakası görüldüğü, literatüre göre de seyyar kulübelerin yatırım masraflarının daha ucuz olduğu da düşünüldüğünde, Konya şartlarında açıkta, seyyar kulübelerde buzağı büyütmenin mümkün ve daha avantajlı olduğu söylenebilir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Meri?nos, Akkaraman ve I?vesi? Yerli? Koyun Irklarının Bazı Etçi? Irklar ile Melezlenmesi?nden Elde Edi?len Melez (G1) Kuzuların Süt Emme Dönemi?ndeki Büyümeleri?
    (Selçuk Üniversitesi, 1994) Tekin, M. Emin
    This study was conducted to investigate the preweaning growth of Turkish Merino (M) purebred and Lincoln (L) x (LxM), German Blackheaded Mutton (GBM)(GBMM) Hampshire Down (H)(HM) , GBM x (GBM X Akkaraman (A)), H(HA) GBM*( GBMx Awassi (1)) and Hx (Hl) B1 crossbred lambs. The data were obtained from 19, 22, 23, 14, 10, 11, 9 and 12 lambs for each genotype, respectively. The lambs were fed al- falfa hay, concentrated ad libitum and suckled and then weaned at 100 days of ages. In this study, the birth weight averaged 4.5, 44, 4.7, 4.9. 4.2, 4.9, 4.9 and 4,6 kg for genotypes, respectively weaning weight 23,8, 24.8, 27.5, 26.2, 24.8, 27.4, 26.6, and 26.7 kg and growth rate 201.9, 212.7, 244 3, 225 6, 196.5, 235.6, 224.9 and 230.1 g/day For three characters, the differences between genotypes were not significant. The effect of age of dam on growth rate was significant (P<0.05) but on birth and weaning weight was not. The effect of sex of lambs on this three characters was not significant The birth type (single/twin) has significantly affected the birth weight (P < 0.01) but the weaning weight and growth rate has not. The birth weight and sucked milk have no signficant source of variance on growth rate.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Merinos, Akkaraman ve I?vesi Irklarının Bazı Etçi Irklar ile Melezlerinde (Hasmer, Hasak, Hasiv ve Linmer) Performans Test ve Seleksiyon Çalışmaları. I. Dölverimi ve Yaşama Gücü
    (2001) Tekin, M. Emin; Gürkan, Mehmet; Karabulut, Osman; Düzgün, Hüseyin
    Bu araştırma, yeni etçi koyun tipleri elde etmek amacıyla yapılan melezleme çalışmaları ile elde edilen melezlerde tip sabitleştirmesine başlamak için yapılmıştır. Konya Hayvancılık Araştırma Enstitüsü'nde 1989 yılında başlayan melezleme çalışmaları ile 1996 yılına kadar F1 ve G1 lerden oluşan 15 çeşit genotip elde edilmiştir. Bu proje ile bunları uygun olan 4 genotip altında birleştirme ve 4 yeni koyun tipi oluşturma amacıyla, performans test ve seleksiyon çalışması yapılmıştır. Oluşturulmaya çalışılan yeni tiplere Hasmer (%31.25 Hampshire Down (HD) %31.25 Alman Siyah Baş (ASB) %37.50 Merinos), Hasak (%31.25 HD %31.25 ASB %37.50 Akkaraman), Hasiv (%31.25 HD %31.25 ASB %37.50 İvesi) ve Linmer (%50 Lincoln %50 Merinos) isimleri verilmesi uygun görülmüştür. Araştırma 1997-1999 yıllarında yapılmış olup, bu bölümde dölverimi ve yaşama gücü özellikleri, saf ırklar ile karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. İstatistik analizlerde Ki-Kare testi kullanılmıştır. Hasmer, Hasak, Hasiv, Linmer, Merinos, Akkaraman ve İvesi genotipleri için, sırasıyla, doğum oranı, 1997'de %70.1, 76.5, 81.8, 75.0, 84.0, 77.1 ve 90.3; 1998'de %75.4, 80.9, 83.3, 85.3, 86.5, 57.5 ve 61.1 (pO.Ol); 1999'da % 82.9, 83.7, 80.4, 86.7, 75.0, 72.5 ve 76.9 olup doğum oranı bakımından yıllar arası fark sadece Merinos ve İvesi grubunda önemlidir (p0.05). İkizlik oranı 1997'de %17.8, 16.9, 13.9, 15.9, 15.5, 7.4 ve 21.4; 1998'de %25.0, 25.0, 20.0, 30.9, 25.3, 17.4 ve 22.7; 1999'da %12.4, 11.0, 13.5, 18.1, 10.5, 31.0 ve 13.3 olup yıllar arası fark sadece Merinos grubunda önemlidir (p0.01). Yaşama gücü 1997'de %85.7, 90.8, 85.4, 82.2, 81.4, 89.7 ve 85.3; 1998'de %97.4, 92.2, 92.6, 89.6, 84.0, 88.9 ve 96.3 (p0.05); 1999'da %88.1, 90.1, 90.5, 80.0, 92.2, 89.5 ve 91.2 olup yıllar arası fark Hasmer ve Merinos gruplarında önemlidir (p0.05). Sonuç olarak, bu araştırmada elde edilen dölverimi sonuçlarının düşük olması sadece melezlere özgü bir durum olmayıp saf genotiplerde de görüldüğünden bunun bir menejmınt sorunu olduğu; dolayısıyla melez tiplerin saflar kadar döl verme kabiliyetlerinin olduğu anlaşılmaktadır.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Yerli ve melez bazı koyun ırklarında biyokimyasal polimorfizm
    (2008) Bulut, Zafer; Nizamlıoğlu, Mehmet; Altunok, Vahdettin; Togan, İnci; Kurtoğlu, Firuze; Tekin, M. Emin; Ergin, Ali
    Çalışmada yerli ve melez koyunların genetik yapılarını belirlemek amacıyla glutamat okzalasetat transaminaz (GOT) ve fosfoglukonat dehidrojenaz (PGD) enzim lokusları nişasta jel elektroforezi ile incelendi. Araştırmada ‘’Konya Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsü’’nden 250 adet yerli ve melez koyunun alyuvar enzimleri kullanıldı. Her enzim için literatür bilgilerine uygun tampon ve enzim aktivite boyaması için kimyasallar kullanıldı. Gözlenen izoenzim bantları analiz edildi. Got ve Pgd enzim lokusları yönünden, yerli ve melez koyunlarda varyasyon görülmedi. Yerli ve melez koyunların aynı bantlara sahip ve hepsinin homozigot olduğu görüldü. Bu çalışma ile yerli ve melez koyunların çalışılan 2 enzim sistemi yönünden monomorfik olduğu, ayrıca araştırılan lokuslar yönünden melez koyunların yerli koyun ırklarına göre bir farklılık göstermediği sonucuna varılmıştır.

| Selçuk Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim