Yazar "Uçgun, Kadir" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Effect of cultivars on evaluation of leaf analysis of apple trees(INT SOC HORTICULTURAL SCIENCE, 2016) Uçgun, Kadir; Gezgin, Sait; Akgül, Hüseyin; Atasay, Adem; Harmankaya, Mustafa; Altındal, MesutLeaf analysis is used as a standard method for determination of the nutritional status of apple orchards in the middle of vegetation, but not take into consideration the differences among cultivars in the evaluation of results of leaf analysis. In 2010-2011 years, this study was performed on leaves collected from two different regions in Isparta, Turkey where apple is cultivated for determining the effect of cultivars on evaluation of the results of leaf analysis. In the middle of vegetation, leaves were collected from 68 orchards which consist of 'Starking Delicious', 'Golden Delicious', 'Granny Smith' and 'Spur Delicious', and contents of N, P, K, Ca, Mg, Mn, Zn, and B were determined. The cultivars showed statistically significant differences in terms of N, P, K, Mg and B contents. According to the results of this study, it was determined that cultivars should be taken into consideration in the evaluation of leaf analysis.Öğe Eğirdir-Boğazova topraklarının bazı fiziksel özelliklerinin belirlenmesi(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007-08-06) Uçgun, Kadir; Şeker, CevdetBu çalışma 2006 yılında, yaklaşık 20 km uzunluğunda 2-2.2 km genişliğinde olan Eğirdir-Boğazova yöresinden alınan topraklarda yapılmıştır. Yapılan bu çalışmayla 50 yıldır tarım yapılan ve yapılmayan yöredeki toprak özelliklerindeki değişim incelenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla ovanın farklı yerlerinden toplam 46 adet toprak örneği alınarak analize tabi tutulmuştur. Örneklerin 41 tanesi tarım arazilerinden, 5 tanesini de tarım yapılmayan alanlardan alınmıştır. Yöreden alınan bu topraklarda pH, EC, kireç, organik madde, tekstür, tarla kapasitesi, solma noktası, agregat stabilitesi, dispersiyon oranı, penatrasyon direnci, zerre yoğunluğu ve hacim ağırlığı analizleri yapılmıştır. Ayrıca yapılan bu analizlerden gözeneklilik ve faydalı su miktarları hesaplanarak bulunmuştur. Tarım yapılan ve yapılmayan araziler arasında pH, organik madde, tarla kapasitesi, solma noktası, faydalı su, agregat stabilitesi, zerre yoğunluğu, hacim ağırlığı ve gözeneklilik arasında istatistiksel olarak önemli farklılıklar tespit edilmiştir. Tarım arazilerinde bu değerler ortalama olarak sırasıyla; 7.57, %3.19, %23.94, %15.39, %8.55, %55.30, 2.61 g cm-3, 1.49 g cm-3, %42.86 olarak elde edilirken, tarım yapılmayan arazilerde 8.12, %4.34, %35.09, %21.76, %13.33, %73.26, 2.57 g cm-3, 1.35 g cm-3, %47.32 bulunmuştur. Yapılan regresyon analizlerinde ise agregat stabilitesi, dispersiyon oranı, hacim ağırlığı ve gözeneklilik yönünden bütün kriterler birbiri ile karşılaştırılmıştır. Agregat stabilitesi ile %kum, %kil, tarla kapasitesi, solma noktası, faydalı su, dispersiyon oranı, hacim ağırlığı ve gözeneklilik arasında R2 değerleri 0.4304-0.7162 arasında değişen ilişkiler elde edilmiştir. Dispersiyon oranı ile kil arasında, hacim i ağırlığı ile organik madde, tarla kapasitesi solma noktası ve gözeneklilik, gözeneklilik ile organik madde, tarla kapasitesi, solma noktası arasında da R2 değeri 0.3897-0.9713 arasında değişen ilişkiler elde edilmiştir.Öğe Elma ağaçlarında yaprak analizlerinin değerlendirilmesinde kullanılan referans değerlerinin Isparta Bölgesi için kalibrasyonu(2013) Uçgun, Kadir; Gezgin, Sait; Akgül, Hüseyin; Harmankaya, Mustafa; Atasay, Adem; Altındal, Mesut; İlban, BekirStandart yaprak örneği alım dönemindeki sınır değerlerinin bölgesel kalibrasyonu için yapılan bu çalışma, 2010-2011 yıllarında Isparta ilinde bulunan elma bahçelerinden alınan yaprak örnekleri kullanılarak yürütülmüştür. Öncelikle standart yaprak örneği alım döneminde elma ağaçları için bölgesel referans değerler tespit edilmiş, daha sonra elde edilen bu değerler farklı araştırıcılar tarafından bildirilen referans değerlerle karşılaştırılmıştır. Elma yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı bölgelerden meyve üretim miktarına göre 150 bahçe belirlenmiş ve temmuz ayı başında yaprak örnekleri alınmıştır. Alınan yaprak örneklerinde N, P, K, Ca, Mg, Mn, Zn ve B analizleri yapılmış, elde edilen sonuçlar değerlendirilerek her bir besin elementi için Isparta Bölgesine uygun alt ve üst sınır değerler belirlenmiştir. Azot, P, K, Ca, Mg, Mn, Zn ve B için sırasıyla %2.45-2.85, %0.18-0.24, %1.57-1.99, %1.10- 1.41, %0.32-0.43, 39-80 ppm, 13-26 ppm ve 33-42 ppm değerleri referans olarak tespit edilmiştir. Önceki çalışmalarda elde edilen değerlerle karşılaştırıldığında, belirlenen N değerinin yüksek, Zn değerinin düşük, diğer besin elementlerinin ise benzer aralık içerisinde yer aldığı belirlenmiştir.Öğe Elma bahçelerinde erken dönemde yapılan yaprak analizlerinin yorumlanmasına imkân tanıyan referans eğrilerin oluşturulması(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012-08-09) Uçgun, Kadir; Gezgin, SaitYaprak analizleri, meyve ağaçlarının beslenme durumlarının tespit edilmesinde tüm dünyada güvenle kullanılan bir yöntemdir. Ancak, yaprak analizlerinin vejatatif gelişme döneminin ortasında yapılmasından dolayı beslenme hatalarının düzeltilmesinde çok geç kalınmaktadır. Gelişmenin ilk döneminde meyve ağaçlarının besin ihtiyacı çok fazla olmakta ve kullanacağı toplam besin miktarının büyük bir bölümünü bu dönemde kullanmaktadır. Son zamanlarda vejetasyonun erken dönemlerinde bitki analizleri ile bitkilerin beslenme durumu arasında ilişkileri ortaya koyan birçok çalışma yapılmıştır. Türkiye'de bu konuda yapılan çalışmalar yetersizdir. Yapılan bu çalışma ile vejetasyonun erken dönemlerinde elma ağaçlarının beslenme durumunun ortaya konmasında esas olacak referans değerler elde edilmiştir. Bu amaçla Isparta ilinde elma yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı yerlerden üretim potansiyeli ve toprak sınıflarına bağlı olarak bahçeler belirlenmiştir. Bu bahçelerden vejetasyonun farklı dönemlerinde yaprak örnekleri alınarak N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn, Mn ve B miktarları tespit edilmiştir. Elde edilen analiz sonuçlarında her bir dönemde her bir besin elementi için alt ve üst limit değerlerini ifade eden %25 ve %75. değerler tespit edilerek bu değerlerden tüm örnekleme dönemine ait regresyon eğrileri oluşturulmuştur. Tam çiçeklenmeden sonra geçen gün sayısı arttıkça yapraklardaki N, P ve Cu sezon başında hızlı, sonraki dönemlerde ise yavaş azalan bir değişim göstermiştir. Ca sürekli artmış, Mg başlangıçta nispeten stabil olan ve sonradan artan, Zn ise başlangıçta fazla değişmeyen fakat sonradan azalan bir görünüm sergilemiştir. K önce artan sonra azalan, B önce azalan sonra artan, Mn ise belli bir zamana kadar artan sonra sabit kalan bir değişim izlemiştir. Fe ise genel olarak artan fakat düzenli olmayan bir eğri oluşturmuştur. Vejetasyon ortasında ve daha erken dönemde alınan yaprakların besin elementi miktarı arasındaki korelasyon incelenerek erken dönemde yaprak analizlerinin yapılabilirliği belirlenmiştir. Sonuç olarak; Fe ve Cu dışındaki tüm besin elementlerinde vejetasyon başlangıcında herhangi bir zamanda analizlerinin yapılabileceği gibi genel olarak tam çiçeklenmeden 28 ve daha sonraki günlerde daha güvenilir sonuçlar elde edileceği tespit edilmiştir.Öğe Meyve agaçlarında beslenme durumlarının erken dönemde tespit edilebilirligi(2013) Uçgun, Kadir; Akgül, Hüseyin; Gezgin, Sait; Atasay, AdemYaprak analizleri, meyve bahçelerinin beslenme durumlarının tespit edilmesinde tüm dünyada güvenle kullanılan standart bir yöntemdir. Ancak, yaprak analizlerinin vejetatif gelisme döneminin ortasında yapılmasından dolayı beslenme hatalarının düzeltilmesinde çok geç kalınmaktadır. Gelismenin ilk döneminde meyve agaçlarının besin ihtiyacı çok fazla olmakta ve kullanacagı toplam besin miktarının büyük bir bölümünü bu dönemde kullanmaktadır. Meyve kalitesi ve verimi etkileyen birçok fizyolojik olay bu dönemde gerçeklesmektedir. Herhangi bir besin elementinin eksik yada fazla olması bu fizyolojik olayların birini veya bir kaçını olumsuz etkiler. Bu yüzden özellikle büyüme sezonunun baslangıcında meyve agaçlarının beslenme durumlarının belirlenmesi büyük önem tasımaktadır. Vejetasyonun ilk dönemlerinde gübreleme programında yapılan hatalar giderilerek hem o yılın hem de gelecek yılın meyve verimi ve kalitesi arttırılabilir. Yapılan çalısmalar, erken dönemde çiçek, meyve gözü, sürgün ve yaprak analizleri ile bitkilerin beslenme durumlarının belirlenebilecegini göstermektedir.