Yazar "Yaşar, Aliye" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Kirazda Hasat Sonrası Salisilik Asit Uygulaması ve Modifiye Atmosfer Paketlemenin Muhafaza Süresi ve Kalite Üzerine Etkileri(2016) Yaşar, Aliye; Sabır, Ferhan K.Salisilik asit (SA) son yıllarda bahçe ürünlerinde depolama ömrünün uzatılması ve kalitenin korunması amacıyla kullanılmaya başlayan doğal bileşiklerdendir. Bu çalışmada üretimde dünyada lider konumda bulunduğumuz kirazda SA uygulamalarının meyve kalitesi ve muhafaza süresine etkileri incelenmiştir. Hadim (Konya) yöresinden hasat edilen 0900 Ziraat kiraz çeşidi farklı SA asit dozlarına (1 mM ve 2 mM) batırılarak açıkta ve modifiye atmosfer poşetler içerisinde, kontrol grubu meyveler ise uygulama yapılmadan açıkta ve MAP içerisinde muhafaza edilmiştir. 0 C ve %90 oransal nem içeren depolarda 35 gün süreyle depolanan meyvelerden 7 gün aralıklarla alınan örneklerde kalite parametrelerindeki değişimler incelenmiştir. Araştırma sonucunda SA uygulamasının kontrol ile karşılaştırıldığında kalite özelliklerini korumada etkili olduğu belirlenirken, bu etkinin MAP ile birlikte kullanıldığında daha da arttığı tespit edilmiştir. 2 mM SAMAP uygulamasının ağrılık kaybı ve sap klorofil miktarındaki azalışın geciktirilmesi, SÇKM, asitlik ve olgunluk indeks değerindeki değişimin yavaşlatılması ve görünüm puanlamasında en yüksek değeri almasında etkili bir uygulama olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, 0900 Ziraat çeşidinin 35 günlük soğukta muhafazası düşünüldüğünde, 2 mM SA uygulaması ile birlikte MAP kullanımının önerilebileceği belirlenmiştir.Öğe Kirazda hasat sonrası salisilik asit uygulaması ve modifiye atmosfer paketlemenin muhafaza süresi ve kalite üzerine etkileri(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017-11-29) Yaşar, Aliye; Sabır, Ferhan KüçükbasmacıKiraz, klimakterik özellik göstermeyen bir meyve türüdür ve hasattan sonra çabuk bozulabilir olması sebebiyle kısa depolama ömrüne sahiptir Üretimin ve özellikle de ihracat edilen miktarın artması ile kirazda hasat sonrası uygulamaların önemi de gün geçtikçe artmaktadır. Bu çalışmada kirazda salisilik asit (SA) uygulamalarının meyve kalitesi ve muhafaza süresine etkileri incelenmiştir. 0900 Ziraat çeşidinin kullanıldığı çalışmada, ticari olum aşamasında hasat edilen kirazlar farklı SA asit dozlarına (1 mM ve 2 mM) batırılarak açıkta ve modifiye atmosfer poşetler (MAP) içerisine, kontrol grubu meyveler ise uygulama yapılmadan açıkta ve MAP içerisine yerleştirilmişlerdir. Uygulama sonrası tüm meyveler 0°C ve %90 oransal nem içeren soğuk hava deposunda 35 gün süreyle muhafaza edilmiştir. Depolama süresince meyveler 7 gün aralıklarla alınarak kalite parametrelerindeki değişimler incelenmiştir. SA uygulaması kontrole göre kalite özelliklerini korumada etkili olmuş ve bu etki MAP ile birlikte daha da artmıştır. Ağırlık kaybının yavaşlatılması, meyve kabuk rengindeki değişimlerin yavaşlatılması (L*, kroma ve hue açı), toplam fenol ve titre edilebilir asit değerinin korunması ve görünüm ile tattaki değişimin azaltılmasında 1 mM SA+MAP uygulamasının en etkili sonuçlar verdiği belirlenmiştir. SÇKM, olgunluk indeksi, meyve sertliği ve sap klorofil miktarının korunmasında ise 2 mM SA+MAP uygulamasının daha etkili olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, 0900 Ziraat çeşidinin soğukta muhafaza süresince SA uygulamalarının MAP ile birlikte kullanımının kalite özelliklerinin korunmasında etkili olduğu ve bu uygulamalar içerisinden de 1 mM SA+MAP uygulamasının ticari olarak tavsiye edilebilir olduğu belirlenmiştir.