Yazar "Yetişir, Ramazan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 8 / 8
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Embriyo gelişiminin kritik dönemlerinde, broyler kuluçkalık yumurtalarına uygulanan uv (ultraviyole) ışınlamanın çıkış gücü, performans ve karkas özelliklerine etkileri(2011) Kaplan, Mehmet; Yetişir, RamazanBu araştırma, broyler kuluçkalık yumurtalarına, kritik embriyonik dönemlerde uygulanan UV-C ışınlamanın [Kontrol, Erken dönem (5.gün), Orta dönem (14.gün) ve 18. gün transferde], embriyo gelişimi ve çıkış gücü ile çıkış sonrası performans ve karkas özellikleri üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, toplam 1200 adet Ross 308 broyler kuluçkalık yumurtası tepsilere (20 adet) dizilerek, her muamele için 5 tekerrür (tepsi) olacak şekilde, kuluçka edilmiş, bunlardan embriyo gelişimi ve çıkış verileri elde edilmiştir. Çıkan civcivlere cinsiyet ayırımı uygulanarak toplam 32 bölmede 6 hafta süreyle yetiştirilmişlerdir. Bu süreçte performans verileri elde edilirken, kesim sonunda her tekerrürden alınan iki adet, toplam 64, pilice ait kesim sonuçları ve karkas özellikleri belirlenmiştir. Kuluçka sonuçlarına ait verilere, tek yönlü varyans analizi uygulanırken, performans sonuçlarına ait veriler tesadüf parsellerinde faktöriyel deneme desenine (4 x 2) göre analiz edilmiştir. Çalışmada farklı dönemlerde uygulanan UV-C ışınlamanın çıkış gücü ve embriyo ölümleri üzerine etkisi önemli bulunmamıştır. Gelişme ile ilgili özelliklerden civciv ağırlığı bakımından UV-C x Cinsiyet interaksiyon etkisi önemli (P0.05) bulunmuştur. Buna göre; UV-C muamelesinin, erkek ve dişi civcivler arasındaki farkı azaltarak, çıkış üniformitesini artırdığı söylenebilir. Altıncı hafta sonunda canlı ağırlık, yem tüketimi, yem değerlendirme katsayısı, yaşama gücü ve karkas özelliklerinin muamelelerden önemli olarak etkilenmediği belirlenmiştir. Buna göre; sunulan deneme koşullarında kritik embriyonik dönemlerde 5 dakika süreyle UV-C ışınlama uygulanması kuluçka başarısı ve çıkış sonrası etlik piliç performansı üzerinde önemli bir etki oluşturmadığı sonucuna varılmıştır.Öğe Enzim ilave edilmeden mısır yerine farklı seviyelerde tritikale kullanımının etlik piliç civcivlerin büyüme performansı üzerine etkisi(2014) Başer, Eyüp; Yetişir, RamazanBu araştırma, mısır yerine farklı seviyelerde tritikale kullanılan yemlerde enzim kullanılmamasının etlik piliçlerin verim performansı üzerine nasıl bir etki yaptığını belirlemek için yapılmıştır. Cinsiyet ayrımı yapılmış 1 günlük yaşta toplam 960 adet Ross 308 (480 erkek ve 480 dişi) etlik civciv materyal kullanılmıştır. Deneme, 4 oda içinde 3 yem muamelesi 4 tekerrürlü olmak üzere toplam 48 alt grupta yürütülmüştür. Yemler başlangıç (%23 HP ve 3000 Kcal/kg ME), büyütme (%21 HP ve 3175 Kcal/kg ME) ve bitirme yemi (%20 HP ve 3225 Kcal/kg ME) olarak hazırlanmıştır. Besleme dönemleri sırasıyla 0-11., 12-28. ve 29-42. günlerde ve %100 mısır (M, kontrol) ve %100 tritikale (T) ile mısırtritikale (MT) gruplarından oluşmuş ve sırasıyla dönemlere göre mısır ve tritikale gruplarında %50, 55 ve 58 oranlarında; MT guruplarında ise % 25, 27.5 ve 29 oranlarında tritikale ve mısır karışımı kullanılmıştır. Yemlere fitaz dâhil hiçbir enzim eklenmemiştir. Canlı ağırlık (CA) yem tüketimi (YT), yem değerlendirme katsayıları (YDK) ve yaşama gücü ölçümleri haftalık olarak yapılmıştır. Çalışmada, enzim ilave edilmeden mısır yerine tritikale kullanımının etlik piliçlerin verim performansı (CA, YT ve YDK) üzerine etkisi önemli bulunmuştur (P0.01). Deneme sonu M grubunun (kontrol) CAsı (2042.47) T grubundan (1304.56) %36; MT gurubundan ise (1908.82) %6.5 daha ağır bulunmuştur. Deneme sonu YT ve YDKlar sırasıyla M grubunda (4089.29; 2.24 ); T grubunda (2584.38; 2.20); MT gurubunda ise (3627.0; 1.89 ) bulunmuştur. Yaşama gücü, muamelelerden etkilenmemiştir. Etlik piliç yemlerine fitaz dahil hiçbir enzim kullanmadan %50-58 oranında tritikale ilavesi sonucunda ilk 4 hafta içinde çok önemli gelişme gerililikleri görülmüştür. Etlik piliçlerden optimum verim alabilmek için tritikale fitaz dahil başka bir enzim ilave edilmeksizin ilk 4 hafta içinde tek başına yemlere karıştırılması tavsiye edilmemelidir. Ancak, broyler yemlerinde hiç enzim kullanılmamış olsa bile, tritikalenin %50 oranında mısır ile yarı yarıya karıştırılarak verilmesi durumunda mısırın ilk 4 hafta içinde tritikale kullanımından kaynaklanan gelişme geriliklerini telafi edebilecek potansiyele sahip olduğu kanaatine varılmıştır.Öğe Farklı Aydınlatma Programlarının Etlik Piliç Performansı ve Refahı Üzerine Etkisi(2010) Başer, Eyüp; Yetişir, RamazanEtlik piliç yetiştiriciliği, büyük bir endüstriyi temsil etmekte olup, hayvan refahı ve performansı ile ilgili hususlar gittikçe önem kazanmaktadır. Günümüz etlik piliç yetiştiriciliğinde çok farklı aydınlatma (A) programları kullanılmaktadır. Değişik aydınlatma sürelerine ihtiyaç duyulmasının sebebi, sadece elektrik kesintilerine bağlı yüksek ölümleri önlemek değil, aynı zamanda sürü performansını optimize etmektir. Etlik piliçlerin yem tüketimi (YT) ve büyüme oranını artırmada genellikle sürekli aydınlatma (Sr-A) programı kullanılmaktadır. Ancak, kesikli (Ks-A) ve artan (Ar-A) aydınlatma programları ile karşılaştırıldığında birçok dezavantajları ortaya çıkmıştır. Fakat sürekli aydınlatma programı ile kıyaslanabilir kesikli (Ks-A) ve kısıtlı (Kıs-A) aydınlatma programları da etlik piliçlerin performansını etkilemektedir. Son yıllarda araştırmacılar piliçlere uygulanan çevresel aydınlatma süreleri ile bazı bağışıklık sistemi parametreleri arasında ilişki bulmuşlardır. Sürekli aydınlatma, diurnal ritmi (ışığa bağlı hareket) bozması nedeniyle hayvan refahını ilgilendiren yönleri vardır. Etlik piliç sürülerinde Ks-A ve Kıs-A programlarının kullanılması, daha az ayak problemi ve daha düşük ölümlerle sonuçlanmıştır. Bu tür aydınlatma programları, karanlık dönem içerisinde dinlenme, daha az stres ve melatonin sentezini temin etmektedir. Bu çalışmada, önemli bir çevre faktörü olan aydınlatma programları ile bunların etlik piliçlerin performansı ve refahı üzerine etkileri ele alınmıştır.Öğe I?kinci Verim Yılını Tamamlamış, Beyaz ve Kahverengi Yumurtacı Tavuk Karkaslarına, Bitkisel Orijinli Proteolitik Enzim Uygulamalarının, Bazı Et Kalite Özelliklerine Etkisi(2010) Karakaya, Mustafa; Yetişir, Ramazan; Aygün, Ali; Yılmaz, Mustafa T.; Tiske, Sümeyra S.İkinci verim yılını tamamlamış (1010 ay), beyaz (LSL) ve kahverengi yumurtacı (Brown Nick) tavukların karkasları, I.Grup (Kontrol), II.Grup (% 0.15 Bromelin), III.Grup (% 0.15 Ficin), IV.Grup (% 0.15 Papain) ve V.Grup (% 0.15 Enzim Karışımı Bromelin Ficin Papain eşit oranlarda) olacak şekilde proteolitik enzim ilave edilerek hazırlanmış çözelti içerisine daldırıp, bir saat süreyle bekletilmiştir. Her bir muamele için 5 tavuğa ait göğüs ve but eti örneklerinde sertlik, pH, renk (L*, a*, b*) değerleri ve tüm karkası temsil edecek şekilde hazırlanan örneklerde pişirme kayıpları belirlenmiştir. Elde edilen veriler tesadüf parsellerinde faktöriyel deneme desenine göre (2x5) analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre; beyaz yumurtacı göğüs ve but etlerinin pH değerleri, kahverengi yumurtacılardan daha yüksek (P0.05), but etlerinin pH değerleri ise göğüs etlerinden daha yüksek (P0.05) bulunmuştur. Genel olarak, enzim uygulaması göğüs ve but etlerinin pH değerlerini düşürmüş ve en fazla düşüş paçal şeklinde hazırlanmış enzim çözeltisi uygulanan göğüs etlerinde gerçekleşmiştir. Diğer taraftan, enzim uygulamasının göğüs etlerinin gevrekliğini artırdığı (P0.01) belirlenmiştir. Renk bakımından, beyaz yumurtacıların göğüs ve but etlerinin a* ve b* değerleri, kahverengi yumurtacılara göre daha yüksek (P0.01) bulunmuştur. Pişirme kayıpları Ficin enzimi uygulanmasında kontrole göre, önemli ölçüde azalmıştır (P0.05). Elde edilen bulgular, özellikle ekonomik ömrünü tamamlamış, beyaz ve kahverengi yumurtacı çıkma tavuk etlerinin, ileri işlenmiş ürünlerin üretiminde (sosis, salam gibi) kullanma, pişirme kayıplarını (fireyi) azaltma ve bu etleri hammadde olarak kullanacak et işletmelerinin karlılığı açısından oldukça önemlidir.Öğe Japon Bıldırcınlarında (Coturnix Coturnix Japonica) Kuluçkalık Yumurta Ağırlığı ve Ebeveyn Civciv Çıkış Ağırlığı ve 6. Hafta Canlı Ağırlığı Üzerine Etkileri(1998) Yıldırım, İskender; Yetişir, RamazanBu araştırma, iki deneme halinde yürütülmüştür. Birinci denemede 3 farklı yumurta ağırlık grubundan [11.0-11.9 g (A), 12.0-12.9 g (B) ve 13.0-13.9. g (C)] elde edilen toplam 450 adet bıldırcın civcivi, ikinci denemede ise, iki farklı yaştaki (22 ve 65 hf) ebeveynlere ait yumurtalardan elde edilen toplam 200 adet bıldırcın civcivi yetiştirmeye alınmıştır. Birinci denemede yumurta ağırlığının, ikinci denemede ise ebeveyn yaşının çıkış ağırlığı ve gelişmeye etkileri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; birinci denemede, ortalama civciv çıkış ağırlığı A, B ve C yumurta ağırlık grubiarında sırasıyle 6.98 g, 7.56 g ve 8.39 g; 6 hafta ortalama canlı ağırlıkları ise grup ortalaması, sırasıyle, 178.16 g, 182.92 g ve 181.32 g olarak tesbit edilmiştir. Çıkış ağırlığı bakımından grup ortalamaları arasındaki fark önemli bulunmuştur (P0.01). 6. hafta canlı ağırlığı bakımından ise grup ortalamaları arasında önemli bir farklılık görülmemiştir. Kuluçkalık yumurta ağırlığı ve civciv çıkış ağırlığı arasında önemli (P0.01) korelasyon (r0.67) ve regresyon (b0.703) katsayıları tesbit edilmiştir. İkinci denemede, 22 ve 65 haftalık yaş gruplarından elde edilen civcivlerde çıkış ağırlık ortalamaları sırasıyle, 7.70 g ve 7.75 g olarak tesbit edilmiştir. Grup ortalamaları arasındaki fark istatistik! olarak önemli bulunmamıştır. 6. hafta canlı ağırlıkları ise, aynı gruplarda sırasıyle 171.89 ve 178.94 g olarak tesbit edilmiştir. Ortalamalar arasındaki fark istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P0.05).Öğe Japon Bıldırcınlarında (Coturnix Coturnix Japonica) Kuluçkalık Yumurta Ağırlığı ve Ebeveyn Yaşının Civciv Çıkış Ağırlığı ve 6. Hafta Canlı Ağırlığı Üzerine Etkileri(SCIENTIFIC TECHNICAL RESEARCH COUNCIL TURKEY, 1998) Yıldırım, İskender; Yetişir, RamazanThis experiment was conducted to determine the effects of hatching egg weight and parental age on the hatching chick weight and sixth week of age live weight of Japanese Quail (Coturnix coturnix japonica). The first experiment was carried out with a total of 450 quail chicks hatched from three different egg weights groups (A, 11.0-11.9 g; B, 12.0-12.9 g; C, 13.0-13.9 g). In the second experiment, a total of 200 quail chicks hatched from eggs of two different age groups (22 and 65 wks of age) were used. As a result of the first experiment. average chick weights at the hatching and live weight of six weeks age were determined as 6.98, 7.56, 8.39 g and 178.16, 182.92, 181.32 g for A, B and C groups, respectively. There were significantly differences (P<0.01) among groups for average live weights at six weeks of age, There were significantly correlation and regression coefficents (P<0.01) between hatching egg weight and hatching chick weight (r=0.67 and b=0.703). In the second experiment, average hatching chick weights of eggs obtained from 22 and 65 weeks of age quails and their live weights at six weeks of age were determined as 7.70 and 7.75 g; 171.89 and 178.94, respectively. There were significantly differences (P<0.05) between groups for live weight of six weeks of age.Öğe Konya ve Yöresindeki Kuluçkacı İşletmelerde Embriyo Gelişimi ve Kuluçka Çıkış Kusurlarının Tespiti Üzerinde Bir Araştırma(2002) Yıldırım, İskender; Yetişir, RamazanThe objective of this study was to determine the hatchery practises, problems faced with practise, and brings solutions for that problems for commercial 4 hatcheries in Konya province. The hatcheries was divided into 2 groups. And they were visited every 2 weeks regarding their working plan. In every visit, 4 trays were examined, all saleable chicks were removed from trays after counted and then the remaining eggs were subjected to hatch-breakout analysis. At the end of the experiment, there were found significantly differences among the hatcheries for the hatchability of fertile eggs, hatchability of total eggs, second quality chicks rates, early embryonic mortality, late term embryonic mortality, malpositions3, thin egg shell rate, contamination, unabsorbed albumen, short beak, oedematous head (p<0.01), external pip rates and cracked eggs (p<0.05). There were not found any differences among the hatcheries for the other examined traits.Öğe Tüketici Tercihini Etkileyen Bazı Piliç Eti Kalite Özellikleri Üzerine Farklı Aydınlatma Programları ve Cinsiyetin Etkileri(2008) Yetişir, Ramazan; Karakaya, Mustafa; İlhan, Fatma; Yılmaz, Tahsin Mustafa; Özalp, BernaBu araştırmada, 6 haftalık yetiştirme sürecinde 4 farklı aydınlatma programı (AP) uygulanan erkek ve dişi broyler (Ross 308) göğüs ve but eti örneklerinde pH, sertlik (penetrometre değeri), derili ve derisiz olarak L*, a* ve b* renk kriterlerine ait veriler tespit edilmiştir. Deneme muamelesi AP’ları; I (1-2 gün: 20 lüks, 23 saat; 3-42 gün, 5 lüks, 23 saat), II (1-3 gün: 20 lüks, 23 saat; 4-10 gün: 5 lüks, 8 saat; 11-15 gün: 5 lüks 12 saat; 16-21 gün: 5 lüks 8 saat; 22-35 gün: 5 lüks, 18 saat; 36-42 gün: 5 lüks, 23 saat), III (1-3 gün: 20 lüks, 23 saat; 4-42 gün: 5 lüks, 16 saat) ve IV. (1-3 gün: 20 lüks, 23 saat; 4-10 gün: 20 lüks, 18 saat; 11-15 gün: 5 lüks, 8 saat; 16-21 gün: 5 lüks, 12 saat; 22-28 gün: 5 lüks, 16 saat; 29-42 gün: 5 lüks, 18 saat) olarak uygulanmıştır. Bu veriler tesadüf parsellerinde faktöriyel (2x3) deneme modeline göre analiz edilerek, ortalama değerler karşılaştırılmış ve sonuçları irdelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre; göğüs eti pH’sı üzerine AP etkisi önemli (P0.01) çıkmış ve 4. AP ilk 3’ünden daha yüksek pH değeri göstermiştir. But eti pH’sı üzerinde ise AP x cinsiyet etkisi önemli (P0.01) çıkmıştır. Göğüs ve but eti sertlik değerleri üzerine AP x cinsiyet etkisi önemli (P0.01) bulunmuştur. Derili göğüs eti L, a ve b renk kriterleri üzerine AP etkisi önemli (P0.01) bulunurken bu renk kriterlerinin derisizleri üzerine AP x cinsiyet etkisi önemli (sırasıyla P0.01, P0.05, P0.01) çıkmıştır. Derili but eti L renk kriterleri üzerinde AP (P0.01) ve cinsiyet önemli (P0.05) etki meydana getirirken, a (P0.01) ve b (P0.05) renk kriterleri üzerine AP x cinsiyet etkisi önemli çıkmıştır. Derisiz but eti L ve a renk kriterleri üzerine ise AP etkisi önemli (P0.01) bulunurken, b renk kriteri üzerine AP x cinsiyet etkisi önemli (P0.01) bulunmuştur. Bu sonuçlar göz önüne alınarak, AP ve cinsiyetin tüketici tercihinde rol oynayan ve lezzetle ilişkili olduğu bilinen piliç eti kalite kriterlerini etkilediği düşünülmektedir.