Küreselleşmenin Turizm Pazarlama Karması Elemanları Üzerindeki Etkileri

Selçuk Üniversitesi

Günümüzde küreselleşme ve teknolojik gelişmeler sonucunda ülkelerin coğrafik sınırları ortadan kalkmış ve dünya büyük tek bir pazar haline gelmiştir. Bu durum ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasi açıdan birbirine yakınlaşan ulusal pazarların; dış pazarlara açılmasına ve üretim faktörlerinin serbest dolaşımına neden olmuştur. Ayrıca bilgi; üretim faktörleri olan doğal kaynaklar, emek, sermaye ve girişimciliğe ilave olarak beşinci üretim faktörü olarak kabul edilmiştir. Yoğun bilgi paylaşımı ile ortaya çıkan yeni teknolojik buluşlar sadece gelişmiş ülkelerde değil, gelişmekte olan ülkelerde de yeni turistik ürünlerin üretilmesine neden olmuştur. Özellikle gelişen teknoloji, ulaşım imkânları ve bilgi edinme yolları ile birlikte artık insanlar dünyanın her yanına seyahat edebilir, seyahat edeceğimiz yer ile ilgili bilgileri önceden edinebilir hale gelmiştir. Dolayısıyla mevcut dünya düzenini radikal bir şekilde değiştiren küreselleşmenin, turizm endüstrisine de radikal etkileri olmuştur. Bu nedenle çalışmamızda, küreselleşmenin, turizm endüstrisi üzerine etkileri pazarlama karması elemanları açısından incelenmektedir.
Today, as a result of globalization and technological developments, the geographical boundaries of the countries have disappeared and the world has become a big single market. This implies that national markets that are close to each other in economic, social, cultural and political terms; to open up to foreign markets and to free movement of production factors. Also information; is considered as the fifth factor of production in addition to production factors that are natural resources, labor, capital and entrepreneurship. The new technological breakthroughs brought about by intensive information sharing have led to the production of new tourist products not only in the developed countries but also in the developing countries. With evolving technology, transportation possibilities and ways of acquiring information, people can now travel all over the world and become familiar with the information about where we will travel. Therefore, globalization, which changed the current world order radically, has also had radical effects on the tourism industry. For this reason, in our study, the effects of globalization on the tourism industry are examined in terms of marketing mix elements.

Turizm pazarlaması, Küreselleşme, Tourism Marketing, Globalization

Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi

Garda, B., Temizel, G., Temizel, M., (2017). Küreselleşmenin Turizm Pazarlama Karması Elemanları Üzerindeki Etkileri. Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi, (14), 29-41.