Köpek ve Toklularda Warfarin ile Experimental Akut Zehi?rlenme Denemeleri? ve Bunların Tedavi?si?ne I?li?şki?n Araştırmalar

1985 Ocak

Selçuk Üniversitesi

This study has been made in order to find out the effect of Transamin (an antifibrinolitic medicine) with Vitamin K, and to observe clinical and haematological changes on dogs and one year old lambs which experimentally poisoned by an anticoagulant rodentisit warfarin. During experimentally studies 60 dogs and 16 one year old lambs were used, 50 mg/kg warfarin was given to lambs clinical symptoms, bleeding time coagulation time and protrombin time, erythrocyte and leucocyte counts, haemoglobin contents, haematocrit values and leucocyte formula were determined. Experimentally poisoned dogs were grouped and following treatments were applied. a) Vitamin K,, b) Transamin, c) Vitamin K,+Transamin. The most succesfull treatment in dogs was applied to lambs. The begining of symptoms and severity was changed with species, age and condition of animal. During the period of increased symptom protrombin, coagulation, bleeding times and total leucocyte count were quite higher (P 0.001) than normal. In countrast, erythrocyte count, haemoglobin contents and haematocrit values were decreased (P 0.001). Changes were determined in leucocyte formula; lymphocyte 10 %, eosinophyl, 33% decreased; neutrophyl 9.6 % increased. Treatment with Vitamin K,+Transamin combination were more succesfull in both species and we believe this combination will be useful.
Bu çalışma, kümarin türevi antikoagulant rodentisitlerden warfarin ile eksperimental olarak zehirlenmiş köpek ve toklularda klinik ve hematolojik tabloyu tetkik etmek ve zehirlenmelerin tedavisinde Vitamin K,'le beraber antifibrinolitik bir ilaç olan transaminin endike olup olmadığını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Eksperimental denemelerde toplam olarak 60 köpek, 16 toklu kullanılmıştır. Köpeklerin hepsine 24 saat aralıkla iki kez 50 mg/kg, toklulara ise bir defada 100 mg/kg warfarin ağız yoluyla verilmiştir. Bu hayvanlarda zehirlenme semptomları, kanama, pıhtılaşma ve protrombin zamanları saptanmış, kan muayenelerinde; eritrosit sayımı, lökosit sayımı, hemoglobin miktarı, hematokrit değer ve lâkosit formülü tetkikleri yapılmıştır. Zehirlenmiş köpekler üzerinde üç çeşit tedavi uygulanmıştır a) Vitamin K,, b) Transamin, c) Vitamin K,+Transamin. Tokluların tedavisinde sadece Transamin+Vitamin K, kombinasyonu uygulanmıştır. Zehirlenme semptomlarının başlama süresi ve şiddeti, hayvanın nevine, yaşına ve besin durumuna göre değişiklikler göstermiştir. Köpek ve toklularda zehirlenme semptomlarının şiddetlendiği dönemde normale kıyasla protrombin, pıhtılaşma ve kanama zamanları ile total lökosit sayımında önemli (P 0.001) derecede artışlar görülmüş, buna karşın eritrosit sayısında, hemoglobin miktarında ve hematokrit değerde önemli derecede (P 0.001) artışlar görülmüş, buna karşın eritrosit sayısında, hemoglobin miktarında ve hematokrit değerde önemli dereceed (P 0.001) azalma saptanmıştır. Köpek ve toklularda formül lökosit oranlarında da değişmeler tespit edilmiş, lenfosit oranında %10, eosinofil oranında %33 azalma, neutrofil granulosit oranında ise %9.6 artış saptanmıştır. Warfarinle zehirlenen köpek ve tokluların sağıtımında Transamin+ Vitamin K, kombinasyonu diğer tedavi gruplarından daha başarılı sonuçlar vermiştir. Pratikte bu kombinasyonun yararlı olacağı kanısındayız.

Eurasian Journal of Veterinary Sciences

Aslan, V., (1985). Köpek ve Toklularda Warfarin ile Experimental Akut Zehi̇rlenme Denemeleri̇ ve Bunların Tedavi̇si̇ne İli̇şki̇n Araştırmalar. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 1(1), 143-156.