Selçuk Üniversitesi

Bu araştırmada, engelli çocuğu olan annelerin sürekli yaşadıkları kaygı düzeyleri ile çocukları ile birlikte sosyal ortamda (alışveriş, lokantada yemek yeme, çocuklarını kuruma götürme gibi) geçirdikleri zamandaki durumluk kaygı düzeylerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, çocukları bir özel eğitim kurumuna devam eden 51 anne oluşturmaktadır. Araştırma verileri Spielberger’in Sürekli-Durumluk Kaygı Envanteri ile engelli çocuğu olan annelerin yaşadıkları kaygı düzeylerinin belirlenmeye çalışılmıştır. Anneler ile ilgili sosyo-demografik bilgi elde etmek için 10 soruluk bir bilgi formu kullanılmıştır. Araştırma sonunda annelerin çoğunluğunda sürekli kaygı durumuna rastlanmıştır. Ayrıca, annelerin eğitim durumlarına göre kaygı düzeylerinin artış gösterdiği belirlenmiştir.
It is aimed in this work to compare permanent anxiety level of mothers having disabled child with their situational anxiety level when they participate social life with their children in some places like shopping, restaurants, taking them to institutions. Fifty one mothers whose children go to a private educational institution have been the models of this research. The research data’s are defined with the Spielbergers permanent and situational anxiety level inventory with anxiety level of mothers having disabled child. An information form having ten questions has been used to acquire socio-demographic information about mothers. At the end of the research the situation of permanent anxiety has been found most of the mothers. It is also defined that anxiety level has increased according to the educational level of mothers.

Sürekli kaygı düzeyi, durumluk kaygı düzeyi, engelli çocuk ve aile, Permanent anxiety level, situational anxiety level, disabled child and parents

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Doğru, S. S. Y., Arslan, E., (2008). Engelli Çocuğu Olan Annelerinin Sürekli Kaygı Düzeyi İle Durumluk Kaygı Düzeylerinin Karşılaştırılması. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19, 543-553.