Köktürkçede yön bildiren kelimeler ve bunların okunuşuna farklı bir bakış

Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü

Köktürkçe metinlerde “bir, ?ur, yır” veya “biri, ?urı, yırı” şekillerinde okunan yön bildiren kelimeler, Köktürkçeden sonraki dönem metinlerinde bulunmamaktadır. Bu sebeple bu kelimelerin köklerinin “bir, ?ur, yır” şeklinde mi, yoksa “biri, ?urı, yırı” şeklinde mi olduğu kesin olarak bilinememektedir. Bu çalışmada sözü edilen kelimelerin köklerinin “bir, ?ur, yır” şekillerinde oldukları iddia edilmekte ve bu iddia ispat edilmeye çalışılmaktadır.
The directional words, that are read as "bir, kur, yır" or "biri, kurı, yırı" in Kokturkish texts, have not existed in post-Kokturkish period texts. Therefore it can not be definitly known whether the roots of these words are "bir, kur, yır" or "biri, kurı, yırı". In this study it is asserted that the roots of these words are "bir, kur, yır" and this assertion is tried to be proven.

Url: http://sutad.selcuk.edu.tr/sutad/article/view/599

Köktürkçe, Orhun Abideleri, Yön bildiren kelimeler, Orkhon Inscriptions, Directional words, Orkhon Turkish

Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi

Toker, M. (2013). Köktürkçede yön bildiren kelimeler ve bunların okunuşuna farklı bir bakış. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, (34), 1-10.