Anadolu yaban koyununda (Ovis orientalis anatolica) bulunan parazitler

Konya'nın 50 km doğusunda yer alan Bozdağ bölgesinde, koruma altına alınmış olarak yaşayan 500 civarında Anadolu yaban koyunu bulunmaktadır. Mayıs 1999 tarihinde, ölüm sebebi araştırılmak üzere, laboratuvara getirilen bir Anadolu yaban koyununa, ektoparaziter muayeneden sonra otopsi yapılmış ve tüm iç organları paraziter yönden muayene edilmiştir. Koyunların yaşadığı alanın farklı yerlerinden 20 dışkı örneği toplanmış ve flotasyon, sedimentasyon ve Baermann Wettzel teknikleri ile parazitolojik muayene yapılmıştır. Ektoparaziter inceleme sonucu Rhipicephalus bursa ve Rh. turanicus türü keneler; iç organ muayenesi sonucu ise sestodlardan Thysaniezia ovilla, sestod larvalarından Coenurus cerebralis ve Cysticercus taenuicollis, nematodlardan Cystocaulus ocreatus, Marshallagia marshalli, Ostertagia circumcincta, O. occidentalis, Nematodirus sp., Shabertia ovina olmak üzere 9 helmint türü teşhis edilmiştir. İncelenen dışkı örneklerinde de Trichostrongylidae spp., Nematodirus spp., Marshallagia marchalli, Trichuris sp. yumurtaları; Dictyocaulus fılaria ve Cystocaulus ocreatus larvaları; ve Eimeria spp. ookistleri tespit edilmiştir. Bu parazitler Türkiye'de Anadolu yaban koyununda ilk defa tespit edilmiştir.
Anatolian wild sheep live only around Bozdağ district which is 50 km away from the eastern part of Konya province in the Central Anatolia Region of Turkey. They have been protected by the ministry of forestry. In May 1999, a dead female Anatolian wild sheep was autopsied and examined for parasites. Twenty fresh faecal specimens were also collected on the ground where the sheep was living, and examined for parasite eggs, oocysts and larvas by flotation, sedimentation and Baermann Wettzel techniques. Thysaniezia ovilla from cestodes, Coenurus cerebralis and Cysticercus taenuicollis from larvae cestode, Cystocaulus ocreatus, Marshallagia marchalli, Ostertagia circumcincta, O. occidentalis, Nematodirus spi5 Shabertia ovina from nematodes, Rhipicephalus bursa and Rh. turanicus in arthropods, were found in the autopsy. Trichostrongylidae spp., Nematodirus spp., Marshallagia marchalli, Trichuris sp. eggs; Dictyocaulus filaria and Cystocaulus ocreatus larvas; and Eimeria spp. oocysts were detected in all of faecal samples. These parasites have been determined for the first time in the Anatolian wild sheep in Turkey.

Veterinerlik

Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

Sevinç, F., Güçlü, F., Uslu, U. (2004). Anadolu Yaban Koyununda (Ovis Orientalis Anatolica) Bulunan Parazitler. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 1(2), 87-89.