EFENDİ KELİMESİNDEN HAREKETLE NASREDDİN HOCA’NIN KİMLİĞİ HAKKINDA GÖRÜŞLER

Selçuk Üniversitesi

Dildeki kelimeler toplumdilbilim açısından incelendiği zaman ilginç sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Bu incelemeler, genelde kabul edilmiş ama delillendirilmesinde sıkıntı duyulan müphem konulara ışık tutabilmektedir. “efendi” kelimesi de bunun güzel örneklerinden biridir. Bu kelime Yunanca kökenlidir. Anadolu Selçukluları döneminde Bizans Yunancasından Türkiye Türkçesine geçmiştir. Türkiye Türkçesi kanalı ile de Türkmence, Özbekçe, Kırgızca ve Uygurca gibi Türk yazı dillerine yerleşmiştir. Türk dünyasının genelinde bilinen ve sevilen bir tip olan Nasreddin Hoca, özellikle Türkmenistan’da, Özbekistan’da, Tacikistan’da, Kırgızistan’da ve Çin’in Uygur bölgesinde “efendi” diye adlandırılmaktadır. Bu yazıda, “efendi” kelimesi ve anlamlarından hareketle, Nasreddin Hoca’nın nereli olduğu, yaşadığı dönem ve fıkralarının yayılma yönü üzerinde durulmuştur. Ayrıca Nasreddin Hoca’nın Ahi Evren olduğu iddiası da sorgulanmıştır.
Interesting results arise when the words in language is analysed in socio-linguistik. This analyses can throw light on a cloudy subject which is unproven but accepted in general. Efendi words is one of the good examples of this. This word is Greek origin. İt came down from Byzantine Empire Greek to Turkey Turkish in Anatolia Seljuk period. İt settled down t oto Turkish literary Languages as Turkoman Turkish, Uzbek Turkish, Kirghiz Turkish, and Uyghur Turkish through the channel of Turkey Turkish. The Nasreddin Hodja is a chracter who is known and liked in almost all Turkish World. The Nasreddin Hodja has been designated by being “efendi” in Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Kyrgyzistan, and region of Uygur in China. In this study, it was mentioned that where was the Nasreddin Hodja from and period which was Nasreddin Hodja live and direction of anecdote spreading by taking into consideration of “efendi” words and its means. Moreover, allegation of the Nasreddin Hodja was Ahi Evren ascertained.

efendi, Nasreddin Hoca, Ahi Evren, toplumdilbilim, fıkra, the Nasreddin Hodja, socio-linguistik, anecdote

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Öztürk, R., (2007). EFENDİ KELİMESİNDEN HAREKETLE NASREDDİN HOCA’NIN KİMLİĞİ HAKKINDA GÖRÜŞLER. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18, 411-424.