Dijital Yetkinlik Ölçeği (DYÖ): Geçerlilik ve Güvenirlik Çalışması 1

2024 Nisan

ÖZ Bu ölçek geliştirmenin temel amacı, kamu veya özel sektör olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarda iş görenlerin dijital yetkinliklerini değerlendirmek için geçerliliği ve güvenirliği yüksek bir Dijital Yetkinlik Ölçeği geliştirmektir. Ölçek geliştirme sürecinde önce teorik temel oluşturmak amacıyla iş gören dijital yetkinlikleri ile ilgili literatür incelemesi yapılmıştır. Literatürden hareketle iş gören dijital yetkinliğini yansıtan madde havuzu oluşturularak pilot çalışmayla madde sadeleştirilmesi, test ve tekrar test analizi, keşfedici ve doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Analiz sonuçları, Dijital Yetkinlik Ölçeği’nin yüksek bir iç tutarlılığa, test-tekrar test güvenilirliğine, keşfedici ve doğrulayıcı yapı geçerliliğine sahip olduğunu göstermektedir. Dijital Yetkinlik Ölçeği; İş gören Dijital Yetkinlik Algısı, İş gören Dijital Uyum Algısı ve İş gören Dijital Kaygı Algısı boyutlarından oluşmaktadır. Dijital Yetkinlik Ölçeği, tüm kurum ve kuruluşlarda çalışan iş görenlerin dijital yetkinliklerini ölçmek ve değerlendirmek için güvenilir ve geçerli bir araçtır. Dijital Yetkinlik Ölçeği kullanılarak, kuruluşlar iş görenlerin dijital becerilerdeki güçlü ve zayıf yönleri hakkında bilgi edinebilir ve dijital yetenekleri geliştirmek için hedeflenen stratejilerin uygulanmasını kolaylaştırabilir.
ABSTRACT The main purpose of this scale development is to develop a Digital Competency Scale with high validity and reliability toassess the digital competencies of employees in all institutions and organizations, public or private sector. During thescale development process, a literature review on employee digital competencies was conducted in order to create atheoretical basis. Based on the literature, an item pool reflecting employee digital competence was created and itemsimplification, test and retest analysis, exploratory and confirmatory factor analysis were conducted in a pilot study. Theresults of the analysis show that the Digital Competency Scale has high internal consistency, test-retest reliability, andexploratory and confirmatory construct validity. The Digital Competence Scale consists of the dimensions of EmployeePerception of Digital Competence, Employee Perception of Digital Adaptability and Employee Perception of DigitalAnxiety. The Digital Competency Scale is a reliable and valid tool for measuring and assessing the digital competenciesof employees working in all institutions and organizations. By using the Digital Competency Scale, organizations canlearn about their employees' strengths and weaknesses in digital skills and facilitate the implementation of targetedstrategies to improve digital capabilities.

Dijital Vatandaşlık, Dijital Yetkinlik, Dijital Güven, Dijital Kaygı, Dijital Okuryazarlık, Digital Citizenship, Digital Competence, Digital Confidence, Digital Anxiety, Digital Literacy

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU DERGİSİ

Tutar, H., Erdem, A. T. ve Şahin, N., (2024). Dijital Yetkinlik Ölçeği (DYÖ): Geçerlilik ve Güvenirlik Çalışması. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 27 (1), 31-47.