Obesity prevention program for university students: a randomized controlled study protocol

Aim: The purpose of this study was to determine the effects ofprotective nursing interventions, such as education, healthy nutritionand physical activities for reducing obesity risk, and motivationalmessages sent via social media on the reduction of obesity risk inuniversity students.Methods: This randomized controlled study, which has two parallelsections, was conducted with seventy university students in the riskgroup for obesity. Experimental and control groups were randomlyselected and assigned. Interventions regarding nutritional habits,physical activities, and motivational social media messages lastedfor eleven weeks. The primary outcome measures were scores fornutrition-exercise attitudes, nutrition-exercise behaviors, and exercisebenefits/obstacles. The secondary outcome measures were body massindexes, waist-to-hip ratios, and body fat percentages. Data werecollected by the assistant investigator, not knowing who was in theexperimental and control groups. This study ensured blinding in termsof data collectors, statistical analyses, and reporting. The data wereanalyzed using the SPSS 20 software package.Conclusion: This study is important as a model that can provideevidence for further studies to be conducted to reduce obesity risk.
Amaç: Bu çalışmanın amacı; obezite yönünden risk grubunda bulunanüniversite öğrencilerinde obezite riskini azaltmaya yönelik sağlıklıbeslenme ve fiziksel aktiviteyi içeren eğitim/uygulamalardan ve sosyalmedya aracılığıyla gönderilen motivasyonel mesajlardan oluşan koruyucuhemşirelik girişimlerinin obezite riskini azaltma üzerine etkisinibelirlemektir.Yöntem: Müdahale ve kontrol grubu olarak iki paralel kolu bulunançalışma üniversite öğrencileri ile Randomize Kontrollü Bir Araştırmaşeklinde yürütülmüştür. Araştırmaya obezite riski bulunan 70 üniversiteöğrencisi alınmıştır. Müdahale ve kontrol grubu randomize olarakseçilmiş ve atanmıştır. Deney grubuna yönelik beslenme alışkanlıkları,fiziksel aktivite uygulamaları ve sosyal medya aracılığıyla gönderilenmotivasyonel mesajlarla ilgili uygulamalar 11 hafta sürmüştür. Birincilsonuç çıktıları; Beslenme-Egzersiz Tutum Puanı, Beslenme-EgzersizDavranış Puanı ve Egzersiz Yarar Engel Puanıdır. İkincil sonuç çıktıları;Beden kütle indeksi, Bel/Kalça Oranı ve Vücut yağ yüzdesidir.Veriler deney ve kontrol grubunda kimlerin olduğunu bilmeyen yardımcıaraştırmacı tarafından toplanmıştır. Deney ve kontrol grubu belirtilmedenbilgisayara kayıt edilen verilerin analizi bir istatistik uzmanıtarafından yapılmıştır. Bu şekilde veri toplayıcılar, istatistiksel analizlerve rapor yazımı yönünden körleme sağlanmıştır. Veriler SPSS 20 paketprogramı ile hesaplanmıştır.Sonuç: Bu çalışma üniversite öğrencilerinde obezite riskini azaltmakiçin yapılacak olan çalışmalara örnek olması ve kanıt sağlaması yönündenönem taşımaktadır.

Eğitim, Eğitim Araştırmaları

Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma

Özaydın, T., Akın, B. (2019). Obesity Prevention Program for University Students: A Randomized Controlled Study Protocol. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma, 16(1). 27-32.