Konya'da tüketilen bazı balların antimikrobiyal özelliklerinin incelenmesi

2012-08-10

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışmanın amacı, Konya'da tüketilen bazı balların antimikrobiyal aktivitesini test etmektir. Bu araştırmada Mikrobroth dilüsyon yöntemi kullanılmıştır. Kekik-geven, geven, sedir, lavanta, kestane, çam, çiçek, deli ve diken olarak adlandırılan bal örneklerinin Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa bakteri suşlarına karşı olan antibakteriyel etkisi test edilmiştir. Sonuçlar ince-lendiğinde diken ve kestane ballarının Escherichia coli'nin dört suşuna etkisiz, ancak Pseudomonas aeruginosa'ya karşı tüm bal örneklerinin farklı konsantrasyonlarda etkili oldukları görülmüştür. Bu bakteriye karşı da en yüksek aktiviteyi çiçek balı göstermiştir. Kullanılan bal örneklerinden sadece diken balı Staphylococcus aureus'un bir suşuna etki göstermezken diğer tüm ballar bu bakteriye antibakteriyel etki göstermiştir.
The aim of this study is to test antimicrobial activity of the some types of honey consumed in Konya. Microbroth dilution method was used in this study. Honey samples called Thyme-tragacanth, tragacanth, cedar, lavender, chestnut, pine and flowers, deli and thorn were tested against antibacterial effects of bacterial strains. When the results are examined, it was observed that thorn and deli types of honey are ineffective against the four strains of Escherichia coli; however it was found that all the honey samples were effective against Pseudomonas aeruginosa at different concentrations. The flower honey showed the highest level of activity against this bacterium. The only thorn honey did not show antibacterial activity against one of the strains of Staphylococcus aureus; but antibacterial effect was observed against this bacterium in all other types of honey.

Antimikrobiyal aktivite, Bakteri suşu, Bal, Mikrodilüsyon, Antimicrobial activity, Bacterial strain, Honey, Microdilution

Deniz, A. (2012). Konya'da tüketilen bazı balların antimikrobiyal özelliklerinin incelenmesi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.