Okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 5-6 yaş grubu çocukların okula uyumlarını yordayan değişkenlerin incelenmesi

Bu araştırma okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 5-6 yaşgrubu çocukların annelerinin çocuk yetiştirme tutumları, okul öncesieğitim öğretmenlerinin öğrencileriyle olan ilişkileri ve sınıf yönetimibecerileri ile araştırmada ele alınan demografik değişkenlerin çocuklarınokula uyumları üzerindeki yordayıcı etkisini ortaya koymak amacıylayapılmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modelinde olup, araştırmanınçalışma grubunu okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 5-6 yaşgrubu 900 çocuk, anneleri ve 250 okul öncesi eğitim öğretmenioluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak “Sınıfa UyumÖğretmen Gözlemi-Kontrol Listesi”, “Çocuk Yetiştirme Anketi”, “OkulÖncesi Öğretmenler İçin Sınıf Yönetimi Ölçeği”, “Öğretmen-Öğrenci İlişkiÖlçeği” kullanılmıştır. Araştırma kapsamında bağımlı ve bağımsızdeğişkenler arasındaki ilişkinin belirlenebilmesi amacıyla “PearsonKorelâsyon Katsayısı”, korelasyon katsayıları anlamlı bulunandeğişkenlerin “Sınıfa Uyum Öğretmen Gözlemi Kontrol Listesinin” altboyutları üzerindeki yordayıcılarını belirleyebilmek amacıyla ise,“Aşamalı Çoklu Regresyon Analizinden” yararlanılmıştır. Araştırmasonucunda, Öğretmen-Öğrenci İlişki Ölçeğinin “çatışma ve yakınlık”,Çocuk Yetiştirme Anketinin “cezalandırma” alt boyutları ile doğum sırasıve çocuk yaş değişkenlerinin Sınıfa Uyum Öğretmen Gözlemi-KontrolListesinin “konsantrasyon problemi” alt boyutunu yordadıklarısaptanmıştır. Ayrıca araştırma sonucunda, Öğretmen-Öğrenci İlişki Ölçeğinin “çatışma ve yakınlık”, Çocuk Yetiştirme Anketinin“cezalandırma” alt boyutları ile doğum sırası değişkenlerinin Sınıfa UyumÖğretmen Gözlemi Kontrol Listesinin “olumlu sosyal davranış” altboyutunu yordadıkları belirlenmiştir.Çalışmada Çocuk YetiştirmeAnketinin “cezalandırma ve sıcaklık”, Öğretmen Öğrenci İlişki Ölçeğinin“çatışma ve yakınlık” alt boyutlarının ve doğum sırası, çocuğun cinsiyeti,baba yaş değişkenlerinin Sınıfa Uyum Öğretmen Gözlemi-Kontrol Listesi“yıkıcı/istenmeyen davranış” alt boyutunun yordayıcıları olduğusaptanmıştır.
This study was undertaken to reveal the predictive power of thedemographic variables studied in the current research for the children'sschool achievement, the child rearing attitudes of the mothers of 5-6-year-old pre-schoolers, the relationship of the preschool teachers withtheir students and their classroom management skills. As researchdesign, relational survey model was adopted. Sample of study included900 pre-schoolers aged 5 to 6 years, their mothers and 250 preschoolteachers. Study data was collected using "Classroom AdjustmentTeacher Observation-Control List", "Child Rearing Questionnaire","Classroom Management Scale for Preschool Teachers" and "Teacher-Student Relationship Scale". "Pearson Correlation Coefficient" was usedto determine the relationship between dependent and independentvariables, and "Stepwise Multiple Regression Analysis" was performed toexplore the predictive power of the variables with significant correlationcoefficients in the subscales of "Classroom Adjustment TeacherObservation-Control List". Findings showed that the "conflict andcloseness" dimensions of the Teacher-Student Relationship Scale, the"punishment" dimension of the Child-Rearing Questionnaire, the birthorder and the child’s age significantly predicted the "concentrationproblem" dimension of the Classroom Adjustment Teacher Observation-Control List.It was also seen that the "conflict and closeness" dimensions of theTeacher-Student Relationship Scale, the "punishment" dimension of theChild-Rearing Questionnaire, and the birth order significantly predictedthe "positive social behaviour" dimension of the Classroom AdjustmentTeacher Observation Control List. "Punishment and warmth" dimensionsof the Child-Rearing Questionnaire, "conflict and closeness" dimensionsof the Teacher-Student Relationship Scale and the child's gender, theorder of birth and the father’s age were found to be significant predictorsof the “destructive/undesirable behaviour” dimension of the ClassroomAdjustment Teacher Observation Control List.

Okula uyum, öğretmen-öğrenci ilişkisi, okul öncesi öğretmenlerinin sınıf yönetimi becerileri, annelerin çocuk yetiştirme tutumu

Turkish Studies

Akış, G., Pırpır, D. A. (2018). Okul Öncesi Eğitim Kurumlarına Devam Eden 5-6 yaş Grubu Çocukların Okula Uyumlarını Yordayan Değişkenlerin İncelenmesi. Turkish Studies, 13(19), 21-49.