Esedullah Merdânî Rahîmî, Qaşqayî Sözlüğü: Kaşkay Türkçesi-Farsça Sözlük

Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü

Bu çalışmada, Esedullah Merdânî Rahîmî tarafından kaleme alınan Qaşqayî Sözlügü isimli Kaşkay Türkçesi- Farsça sözlük hakkında bir inceleme yer almaktadır. Eserin yazarı Esedullah Merdânî Rahîmî’nin hayatı ve Kaşkay Türkçesi çerçevesinde yaptığı çalışmaları hakkında kısa bir bilgi verilmektedir. Sözlüğün yazılış amacına ve düzenleniş şekline dair bazı açıklamalar sunulmaktadır. Ayrıca geçmişte ve bugünkü İran’da yaşayan Kaşkay Türklerinin kendi dil ve kültürlerine verdikleri öneme kısaca değinilmektedir.
In this study, there is a research about a Qashqai Turkish- Persian dictionary named Qashqai Dictionary by Esedullah Merdânî Rahîmî. A short summary of the life of the author of the work of art and his works related to Qashqai Turkish was given in this study. Some explanations for the writing the work of art and thestyle of organization were given. Besides, the importance which Qashqai Turks of past and present in Iran to their language and cultures is also mentioned.

Url: http://sutad.selcuk.edu.tr/sutad/article/view/423

Kaşkay Türkçesi, Qashqai Turkish, Kaşkay Sözlüğü, Qashqai Dictionary, Esedullah Merdânî Rahîmî, Kaşkay Türkleri, Qashqai Turks

Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi

Temizel, A. (2008). Esedullah Merdânî Rahîmî, Qaşqayî Sözlüğü: Kaşkay Türkçesi-Farsça Sözlük. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, (24), 473-479.