Sosyal psikolojik açıdan stereotip kavramının dil ve metin analizinde kullanımı

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi

Stereotip konusunda ortaya konulan teorik çalışmalar insanların algılama ve karar verme mekanizmalarındaki çarpıklık ve eksiklikleri soruşturmaktadır. Stereotip olarak tarif edilen ‘sabit formüller’ ya da ‘örnekler’in dil ve metin analizi açısından birbirinden farklı üç türü vardır: Birincisi sosyal bilimler içinde toplumsal olgular üzerine temsil örnekleridir. İkincisi dil bilimin ilgi alanına giren gelenekselleşen dilsel formüller, sözlü dildeki rutin formüllerdir. Üçüncüsü ise edebi veya güzel sanatlar alanında, tüm metinlerin yapısal formülleri ya da örnekleridir. Stereotip kavramı, spesifik kod olarak güzel sanatların tarihsel formasyonunu karakterize etmektedir. Bu çalışmada stereotiplerin algılama sürecimizde dil aracılığıyla nasıl yer edindiğini, bir anlamda stereotiplerin kurulma biçimini anlamaya çalışacağız. Bunu yaparken söz konusu olguyu görsel ve edebi metin analizlerinde tespit etmeye çalışan kuramsal çalışmaların izini süreceğiz.
Theoretical studies on the subject of stereotype examine the biases and errors in human machanisms of perception and making decisions. Stereotypes described as ‘fixed formulas’ or ‘samples’ have three different types in terms of analysis of language and text. The first is examples of representation on social phenomena within social sciences. The second is traditional formulas that are involved in linguistic field, including some verbal routines. And the third is structural formulas or examples of all texts within literature and fine arts. As a specific code, the concept of stereotype characterises historical formation of fine arts. This study aims, how stereotypes gained a place through language in our perception process and uncover the way of stereotypes are constructed by following the theoretical studies that try to determine this fact through analyses of visual and literary texts.

Url: http://josc.selcuk.edu.tr/article/view/1075000310

Stereotip, Dil analizi, Metin analizi, Stereotype, Language analysis, Text analysis

Selçuk İletişim

İmançer, D. (2004). Sosyal psikolojik açıdan stereotip kavramının dil ve metin analizinde kullanımı. Selçuk İletişim, 3, (3), 128-142.