Selçuk Üniversitesi

Bu vaka raporunun amacı sabit ortodontik tedavi sırasında dental travmaya maruz kalan hastanın tedavisini sunmaktır. Kliniğimizde beş aydır sabit ortodontik tedavi görmekte olan 16 yaşında bayan hasta travma geçirmiş ve travmadan iki gün sonra kliniğimize gelmiştir. Hasta evinde senkop geçirdiğini ve düştüğünü belirtmiştir. Ekstraoral olarak alt dudakta laserasyon intraoral olarak alt santral keserlerde lateral lüksasyonla birlikte ekstrüzyon gözlenmiştir. Travmadan hemen sonra pulpanın vitalitesinin net olarak değerlendirilememesinden dolayı kök kanal tedavisi ertelenmiştir. Travmadan sonra her iki travmaya uğramış diş üzerindeki aktif ortodontik kuvvet kaldırılmıştır. 7 ay sonra travmaya maruz kalan dişlerin pulpalarının vital olduğu tespit edilmiştir. Daha sonra hafif ortodontik kuvvetlerle sıralama ve seviyeleme yapılmış, başlangıçta planlandığı gibi estetik bir gülüş ve ideal bir okluzyon elde edilmiştir. Aktif ortodontik tedavinin bitiminden on iki ay sonra alınan periapikal radyografta madibular santral keser dişlerin pulpasında kısmi obliterasyon tespit edilmiştir. Her altı ayda bir rutin klinik ve radyografik değerlendirme gerekmektedir.
The purpose of this case report was to present the treatment of a patient suffering from accidental dental trauma during fixed orthodontic treatment. A 16-year-old girl that was receiving fixed orthodontic therapy in our clinic for 5 months came back two days later after a dental trauma. She revealed that she had a syncope and fell down in her house with the effect of syncope. Extraorally, lower lip laceration was observed. Intraorally, lateral luxation associated with extrusion for lower central incisors (31,41) was diagnosed. Root canal treatment was delayed because it was not possible to determine the definite result of pulp vitality response of traumatized teeth immediately after the injury. After trauma, active orthodontic force was removed from both of traumatized teeth. After 7 months, it was determined that pulp vitality of traumatized tooth was remained. Then levelling and alignment was performed with light orthodontics forces. An esthetic smile and ideal occlusion was achieved as it was planned initially. Twelve months after the end of active orthodontic treatment, sectional pulp obliteration was examined in perapical radiographs of both mandibular central incisors. Rutine clinical and radiographic examination is needed in every 6 months.

Dental travma, lateral lüksasyon, sabit ortodontik tedavi, Dental trauma, lateral luxation, fixed orthodontic treatment

Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi

Şenışık, N. E., Aydoğan, F., (2017). Aktif sabit ortodontik tedavi sırasında meydana gelen dental travma: Vaka raporu. Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 4 (3), 144-152. Doi: 10.15311/selcukdentj.303967