Bi?lgi? Kavramı ve Bi?lgi?ye Dayalı Organi?zasyonlarda Bi?lgi? Si?stemleri?

Selçuk Üniversitesi

Bilgi toplumu, bilginin kavramsal ve organizasyon olarak yeniden yapılanmasında önemli rol oynamıştır. Günümüzde bilgi kavramı, daha geniş bir yapıya bürünerek örgütlerin etkili silahı konumuna gelmiştir. Bilgiye dayalı organizasyon ise yalın yönetim anlayışı içerisinde; alanında uzmanlaşmış bilgi işçilerinin çalışmasını ve bilginin en verimli şekilde kullanılmasını hedef alır. Küresel rekabette varolma amacı taşıyan organizasyonlar bilginin önemini kavramalıdırlar. Çünkü günlük yaşamın ötesinde işlevsel ve güçlü örgütler baş döndüren değişimin hızı karşısında ürettikleri sistemli ve orijinal bilgi ile ayakta kalabileceklerdir. Bu çalışmada gelecekte varolmak isteyen örgütler için temel olarak bilgi, bilgi sistemleri, bilgiye dayalı organizasyonların özellikleri ve yöneticilerin yaklaşımlarına ilişkin değerlendirmeler yer almaktadır.
Information society has played an important role for reorganization of knowledge as conceptual and administrational. Today knowledge concept has become an effective arm of organizations as having a wide structure. Knowledge based organization in lean management understanding has the aim of working the knowledge workers who are expertise in their area and the using of information in most productivity way. An organization which has the aim of existence in the rivalry of global has to comprehend the value of knowledge. Because over the daily life, they will be able to stand with active and powerful organization that they product systematic and original knowledge. In this study the organizations which want to be the existence for base that has knowledge, knowledge systems, the knowledge which has value of knowledge organizations characteristics and according to administrations of evaluate that contains.

Enformasyon, Bilgi, Örgüt, İnformation, knowledge, Organization

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi

Karaman, A., Haşıoğlu, S. B., (2006). Bi̇lgi̇ Kavramı ve Bi̇lgi̇ye Dayalı Organi̇zasyonlarda Bi̇lgi̇ Si̇stemleri̇. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 9(1-2), 81-94.