Aflatoksin b1'in fare beynine geçişi üzerine bcrp ve p-gp modülatörlerinin etkisi

Çalışma, zosuquidar ve prazosin tarafından sırasıyla P-gp ve BCRP modülasyonunun AFB1'in plazma ve beyin konsantrasyonlarının etkileyip etkilemediğini belirlemek için gerçekleştirildi. Bu çalışmada, 40 adet sağlıklı, erkek BALB/c ırkı fare (323.7 g) kullanıldı. Hayvanlar her grupta 8 fare olacak şekilde rastgele 5 gruba ayrıldı. Grup 1, metod validasyon çalışmalarında kullanıldı. Grup 2 (AF)'ye AFB1 20 mg/kg dozda intraperitoneal yolla verildi. Grup 3 (AFPRZ), 4 (AFZQR) ve 5 (AFPRZZQR)'e ise sırasıyla intraperitoneal yolla prazosin (0.3 mg/kg), zosuquidar (25 mg/kg) ve prazosinzosuquidar (0.3 mg/kg prazosin 25 mg/kg zosuquidar) uygulamalarından 30 dk. sonra AFB1 20 mg/kg dozda intraperitoneal yolla uygulandı. Grup 2-5'de bulunan hayvanlardan AFB1 uygulamasından sonraki 6. saatte kan ve beyin örnekleri alındı. AFB1 düzeyleri fluoresans dedektör içeren HPLC sisteminde tayin edildi. Prazosin ve zosuquidarın tek ve eşzamanlı uygulanması AFB1'in beyin konsantrasyonlarında sadece AFB1uygulamasına göre önemli oranda azalmaya neden oldu (P0.05). AFB1 grubunda AFB1'in beyin/plazma oranı diğer gruplardan (AFPRZ, AFZQR, and AFPRZZQR) önemli oranda daha yüksekti (P0.05). Akut AFB1 zehirlenmelerinde özellikle BCRP gibi transmembran proteinlerin indüklenmesi hayatta kalma oranını artırabilir.
This study was conducted to determine whether the plasma and brain concentrations of AFB1 are affected by the modulation of P-gp and BCRP using zosuquidar (ZQR) and prazosin (PRZ), respectively. In this study, a total of 40 healthy adult male BALB/c mice (32±3.7 g) were used. The animals were randomly divided into 5 groups, with 8 animals per group. Group 1 was used for method validation. Group 2 (AF) received intraperitoneal AFB1at a dose of 20 mg/kg of body weight. Groups 3 (AFPRZ), 4 (AFZQR), and 5 (AFPRZZQR) received 20 mg/kg of AFB1 intraperitoneally 30 min after the intraperitoneal administration of prazosin (0.3 mg/kg), zosuquidar (25 mg/kg), and prazosinzosuquidar (0.3 mg/kg prazosin 25 mg/kg zosuquidar), respectively. Six hours after the administration of AFB1, blood and brain samples were collected from the animals in Groups 2 to 5. AFB1concentrations were determined using an HPLC system with fluorescence detection. Individual and simultaneous administration of prazosin and zosuquidar significantly reduced the brain concentrations of AFB1 in comparison to a single administration of AFB1 (P<0.05). The brain/plasma ratio of the AF group was higher than that of the other groups (AFPRZ, AFZQR, and AFPRZZQR) (P<0.05). Inducers of transmembrane proteins, especially BCRP, can be life saving during acute AFB1 poisoning.

Veterinerlik

Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

Tras, B., Cetin, G., Uney, K., Dik, B., Corum, O., Atalay, S. (2017). Aflatoksin B1’in Fare Beynine Geçişi Üzerine BCRP ve P-gp Modülatörlerinin Etkisi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 23(1), 95-100.