Selçuk Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

Bu çalışmada, katı-sıvı, sıvı-sıvı arayüzey adsorpsiyonları ile ilgili bilgiler verilerek, sıvı/sıvı arayüzey adsorpsiyonu ve kompleks oluşumu üzerinde durulmuştur. Sıvı-sıvı arayüzey absorpsiyonu üzerine yapılan çalışmalar taranarak derlenmiştir. Sıvısıvı arayüzey adsorpsiyonda gerçekleştirilen uygulamalara yapılan çalışmada yer verilerek membran destekli sıvı ekstraksiyonu, petrol kazanımı, sıvı doğal iyileştirme gibi uygulamalardan bahsedilmiştir. Bununla birlikte sıvı-sıvı arayüzeyi adsorpsiyonu uygulama sahasında geniş bir yelpaze çizerek metal, yarı-iletkenlerin ve oksit nanokristallerin fonksiyonel hale getirmek için de kullanıldıkları tespit edilmiştir. Yapılan tarama derleme çalışmasında sıvı-sıvı arayüzey adsorpsiyonlarının nano teknolojideki yerinden bahsedilerek literatür çalışmaları ile desteklenmiştir. Nanopartiküllerin hidrofobik gibi özellik kazandırılmasında sıvı arayüzeylerinde adsorpsiyon prosesinin etkin olduğu görülmüştür.
In this study, information about the solid-liquid, liquid-liquid interface adsorption is given and we focused on liquid / liquid interfacial adsorption and complex formation. Numerous studies about the liquid-liquid interface adsorption are screened and collected. In this study, some applications included with the liquid-liquid interface adsorption are presented, it is explained that some applications, such as liquid natural healing, supported liquid membrane extraction, oil recovery. However, it was found that liquid-liquid interface adsorption draws a wide range at applications, furthermore, it is also used to make functional the semiconductor, metal and oxide nano-crystals. In the compilation of screening study, the place of the liquid-liquid interface in nanotechnology areas is described it was supported by literature studies. It is found to be; adsorption processes of liquid interface are effective about to gain hydrophobic properties of nanoparticles.

url: http://sutod.selcuk.edu.tr/sutod/article/view/345

Sıvı-sıvı adsorpsiyon, Arayüzey, Kompleks oluşumu, Liquid- liquid adsorption, Interface, Complex formation

Selçuk-Teknik Dergisi

Taşyürek, M. (2016). Sıvı-sıvı arayüzey adsorbsiyonu ve kompleks oluşumunun gerekliliği ve yeterliliği üzerine tarama-inceleme. Selçuk-Teknik Dergisi, 15, (2), 96-112.