Üniversitedeki kadın öğrencilerde yaşanan flört şiddeti ile anksiyete ve umutsuzluk düzeyleri arasındaki ilişki

Amaç: Bu çalışma, üniversitede öğrenim gören kadın öğrencilerin flört şiddetine maruz kalma durumları ile anksiyete ve umutsuzluk düzeyleri arasındaki ilişkiyi saptamayı amaçlamaktadır.Gereç ve Yöntemler: Çalışma tanımlayıcı ve kesitsel tiptedir. Veriler, Aralık 2013 ile Mayıs 2014 tarihleri arasında çalışmaya katılmayı kabul eden ve romantik bir ilişkisi olan 500 kadın üniversite öğrencisinden öz bildirime dayalı olarak toplanmıştır. Verilerin toplanmasında öğrencilerin sosyo-demografik özellikleri ile şiddete maruz kalma durumlarını değerlendiren anket formu ile Beck Anksiyete ve Beck Umutsuzluk Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde; sayı, yüzde, ortalama, standart sapma ve Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Araştırma öncesinde tüm yerel ve etik izinler alınmıştır.Bulgular: Çalışmaya katılan kadın öğrencilerin yaş ortalaması 21,051,81, partnerlerinin yaş ortalaması ise 22,992,91'dir. Partneri tarafından kadın öğrencilerin %88'i duygusal, %22,2'si sözel, %21,4'ü ekonomik, %16,4'ü fiziksel, %7,2'si cinsel şiddete maruz kalmıştır. Öğrencilerin anksiyete düzeyleri ile duygusal, sözel, cinsel ve ekonomik şiddete maruz kalma durumları arasında anlamlı bir ilişki varken (p0,05), umutsuzluk düzeyleri ile sözel, fiziksel, cinsel ve ekonomik şiddete maruz kalma durumları arasında da anlamlı bir ilişki vardır (p0,05).Sonuç: Kadın öğrenciler arasında tüm şiddet çeşitleri görülme oranları yüksektir ve bu durum öğrencilerin anksiyete düzeylerini yükseltmektedir. Şiddete rağmen, öğrencilerin umutsuzluk düzeyleri ise düşüktür. Bu durum, bekâr gençlerde şiddet olaylarının umutsuzluk düzeylerini çok fazla etkilemediğini düşündürmektedir.
Objectives: The aim of this research was to identify the relationship between dating violence against women who study in university, and their anxiety/hopelessness levels.Materials and methods: This is a descriptive and cross-sectional research. Data were obtained between December 2013 and May 2014 from a total of 500 female university students who have romantic relationships, and agreed to participate in the study by a self-reporting method. For data collection, a questionnaire form which evaluates social-demographic characteristics of participants along with their exposure to violence was used. The study also utilized Beck Hopelessness and Beck Anxiety Scale. For data analysis; number, percentage, mean, standard deviation and Mann-Whitney U test were used. All local, ethical permissions were obtained prior to research.Results: The mean age of female students participated in the study was 21.05±1.81 while mean age of their partners was 22.99±2.91. 88% of female students had been subjected to emotional violence, 22.2% of them had been subjected to verbal abuse, 21.4% of them had been economically abused, 16.4% of them had been subjected to physical violence, and 7.2% of them had been subjected to sexual violence by their partners. While there was a statistically significant correlation between anxiety levels of students and them being subjected to emotional, verbal, sexual, and economical abuse/violence (p<0.05), there was also a statistically significant correlation between hopelessness levels of students and them being subjected to verbal, physical, sexual and economical abuse/violence (p<0.05).Conclusions: All types of violence against women students were observed to be quite common, and this caused the anxiety levels of students to increase. Despite the violence, hopelessness/despair of students seemed low. This suggests that violence may not have too much influence regarding hopelessness/despair levels of young, single individuals.

Genel ve Dahili Tıp, Anksiyete, Anxiety, flört şiddeti, dating violence

Acıbadem Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan, H. D., Özaydın, T., Dereli, S. Y. (2018). Üniversitedeki Kadın Öğrencilerde Yaşanan Flört Şiddeti ile Anksiyete ve Umutsuzluk Düzeyleri Arasındaki İlişki. Acıbadem Sağlık Bilimleri Dergisi, 9(2), 92-98.