2007

Selçuk Üniversitesi

Bu çalışmanın amacı, okulöncesi eğitim kurumlarına devam eden 5-6 yaş grubu çocukların babalarının babalığa yönelik tutumları ile bazı kişisel özelliklerinin babalığa yönelik tutumları üzerindeki etkisini belirlemektir. Araştırma, çocukları okulöncesi eğitim kurumlarına devam eden 285 baba üzerinde yürütülmüştür. Veriler “Ebeveynliğe Yönelik Tutum Ölçeği- Baba Formu” kullanılarak toplanmıştır ve F testi, t testi ve Tukey testiyle analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, babaların yaşının, eğitim düzeyinin ve sahip olduğu çocuk sayısının babalığa yönelik ilgisini, ilk baba olma yaşının, yeterlilik algısını, doyumunu ve genel tutumunu, eğitim düzeyininde yeterlilik ve genel tutumunu etkilediği görülmektedir. Babaların erken çocukluk dönemindeki çocuğun pek çok gelişim alanını etkilediği düşünüldüğünde babalığa yönelik tutumlarının olumlu olması büyük önem taşımaktadır. Böylellikle babanın bu rolü yerine getirirken mutlu olması sağlanacak ve aile kurumunun işleyişine baba aracılığıyla katkıda bulunulacaktır.
The purpose of this study is to determine the paternal attitudes and the effect of the individual characteristic on the paternal attitude of the fathers whose 5-6 years old children attend preschool education. This research was conducted on 285 fathers whose children attend preschool education. To gather data, “Parental Attitude Scale-Father Form” was applied to the fathers. The data were analised by using F test, t test and Tukey test. According to the research findings, it is observed that the age, level of education and the number of children fathers have affect their interest in fatherhood, while their age of first fatherhood affects their perception of efficiency, their satisfaction and general attitude, and their level of education affects their perception of efficiency and general attitude. When it is considered that fathers influence many aspects of a child’s development, it is of great significance that fathers have a positive attitude towards fatherhood. Thus, it will be ensured that fathers will get satisfaction while performing this role, thereby contributing to the functioning of the family insitution via father.

Babalık, tutum, okulöncesi dönem, Paternal, attitude, preschool period

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Seçer, Z., Çeliköz, N., Yaşa, S., (2007). Bazi Kişisel Özelliklerine Göre Okulöncesi Eğitim Kurumlarına Devam Eden Çocukların Babalarının Babalığa Yönelik Tutumları. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18, 425-438.