The effects of montessori training program for mothers on mathematics and daily living skills of 4-5 year-old montessori children

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2019

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

This study investigated the effects of Montessori Training Program for Mothers (MTPM) on math and dailyliving skills of Montessori children ages 4 to 5 years old. Sample of the study included 19 Montessori pre-schoolers (8 and11 children in experimental and control group respectively) who enrolled at an applied kindergarten affiliated to a universityat Konya in 2016-2017 school year. Verified to be a reliable and valid measure for Turkish children, two subtests –Mathematics (MATH) and Daily Living Skills (DLS) – of the Basic School Skills Inventory 3 (BSSI) were used to collectdata. Tests were administered to the students as pre-test, post-test and follow-up test by their teachers. MTPM wasadministered to the mothers in the experimental group for 12 weeks-36 hours in total while control and experimentalgroup children continued their Montessori education. Four weeks after the program was completed, BSSI-3-MATH andBSSI-3-DLS tests were re-administered as follow-up test. Mann Whitney U test and Wilcoxon Signed-Rank Test were usedfor the analysis of the study data. A comparison between the post-test mean scores of the experimental and control groupshowed a significant difference (p .05) in math skills favoring the experimental group; no difference was found in preand post-test scores in daily living skills (p0.5). No significant difference was noted between the post-test and follow-upmean scores that experimental group children obtained on BSSI-3-MATH and BSSI-3-DLS, which showed that programgains were maintained.
Bu araştırma Montessori eğitim yöntemi ile eğitim alan 4-5 yaş çocuklarının annelerine verilen Montessori AnneDestek Eğitiminin, çocukların matematik ve günlük yaşam becerilerine etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Çalışma grubunda,2016-2017 öğretim yılında Konya ilinde bulunan bir üniversiteye bağlı uygulama anaokuluna devam eden Montessoriyöntemi ile okulöncesi eğitim alan, 8 deney, 11 kontrol olmak üzere toplam 19 çocuk yer almıştır. Araştırmada veri toplamaaracı olarak geçerlilik ve güvenirlilik çalışması sonucunda Türk çocuklarına uygun olduğu tespit edilmiş olan “Temel OkulBecerileri Envanteri-3’ün Matematik ve Günlük Yaşam Becerileri” alt testleri uygulanmıştır. Testler deney ve kontrol grubuçocuklara öğretmenleri tarafından öntest ve sontest olarak uygulanmıştır. Kontrol grubu ve deney grubu Montessoriyöntemi ile okulöncesi eğitimin almaya devam ederken, Montessori Anne Destek Eğitim Programı deney grubu annelerine12 hafta ve toplamda 36 saat olarak uygulanmıştır. Eğitim programı bittikten 4 ve 12 hafta sonra kalıcılık testi için TOBE3- MAT ve TOBE-3- GYB tekrar uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde Mann Whitney U veWilcoxon İşaretli Sıralar Testi uygulanmıştır. İncelenen bulgular deney ve kontrol grubu arasında sontest puan ortalamaları,(p .05) Matematik de deney grubu lehine anlamlı bir farklılaşma görülmüştür. Deney grubu Günlük Yaşam Becerileriöntest-sontest değerlendirmelerinde ise (p0.5) olduğu için bir farklılaşma bulunamamıştır. Deney grubu çocuklarınTOBE-3-MAT ve TOBE-3-GYB alt testi sontest-kalıcılık testi puan ortalamaları arasında (p0.05) anlamlı bir farklılaşmaolmaması çalışmanın kalıcılığına vurgu yapmaktadır.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Aile Çalışmaları, Eğitim, Eğitim Araştırmaları, Eğitim, Özel, Psikoloji

Kaynak

Erken Çocukluk Çalışmaları Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

3

Sayı

2

Künye

Yıldız, F. Ü., Çağdaş, A. (2019). The Effects of Montessori Training Program for Mothers on Mathematics and Daily Living Skills of 4-5 year-old Montessori Children. Erken Çocukluk Çalışmaları Dergisi, 3(2), 278-299.