Contribution of virtual anatomic models to medical education

Gelişen bilgisayar teknolojisi ile birlikte, medikal eğitiminde de bir çığır açılmıştır. Üç boyutlu görüntüleme ve rekonstrüksiyon ile virtual model oluşturma; başta anatomi eğitimi olmak üzere, cerrahi, patoloji, biyopsi, adli tıp, spor hekimliği ve plastik rekonstrüksiyonda kullanılan bir teknolojidir. Beşeri ve veteriner hekimlikte anatomi eğitiminde kullanılan bu modeller kadavra sayısını azaltarak, öğrenci için daha dikkat çekici bir materyal haline gelmiştir. Elde edilen modeller, cerrahi ve biyopsinin planlanmasında, patolojinin kavranmasında, biyopsi eğitiminde, adli tıpta otopsi sonucunda bütün organların ve yapıların yüksek doğruluklu ölçümlerinin yapılmasında kullanılmaktadır. Ayrıca, spor hekimliğinde virtual modeller üzerinde gerçekleştirilen birtakım deney ve gözlemler sakatlanmaların önüne geçilmesinde ve yapılardaki deformasyonların tespitinde, plastik rekonstrüksiyonda ise postoperatif dönemdeki muhtemel sonuçların ortaya çıkartılmasında kullanılmaktadır. Böylece, medikal alanda eğitim, teşhis ve tedavi sürecinde faydalanılan virtual anatomik modeller, gelecekte daha da geliştirilerek, kullanımı yaygın hale getirilecektir.
Together with developing computer technology, a trail is also blazed in medical education. Virtual model formation by three-dimensional imaging and reconstruction is a technology used especially in anatomy education as well as surgery, pathology, biopsy, forensic medicine, sports medicine and plastic reconstruction. These models, as used in anatomy education of human and veterinary medicine, became a more attractive material for students by decreasing the number of cadavers. The models obtained are used in planning of surgery and biopsy, comprehension of pathology, in biopsy education and in measuring all organs and structures with high accuracy as a result of autopsy in forensic medicine. Moreover, several experiments and observations performed on virtual models in sports medicine are used in prevention of disablements, in the determination of deformations in structures and in revealing possible results of postoperative period in plastic reconstruction. Thus, virtual anatomic models benefited in education, diagnosis and treatment period in medical field will be more developed and commonly used in the future.

Anatomy, Education, Medical, Anatomi, Eğitim, Medikal

Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi

Özkadif, S., Eken, E. (2015). Contribution of Virtual Anatomic Models to Medical Education. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 10(1), 46-54.