Ebelik son sınıf öğrencilerinin aile planlaması eğitimi etkinliğinin değerlendirilmesi

Araştırma, topluma aile planlaması konusunda danışmanlık yapacak olan ebelik öğrencilerinin, aile planlaması yöntemleri konusuna bakış açılarını değerlendirmek ve eğitimin etkinliğini saptamak amacıyla planlandı. İnönü Üniversitesi 2002-2003 öğretim yılında Malatya Sağlık Yüksekokulu ebelik bölümünde eğitim gören 30 öğrenci evreni oluşturmuş ve evrenin tamamı örnekleme alınmıştır. Eğitim öncesi yapılan uygulamada aile planlamasının tanımını tam olarak bilen öğrenci oranı %6.9 iken, bu oran eğitim sonrası %93.1'e çıkmıştır. Sağlık personelinin danışmanlık rolü ile ilgili yapılan değerlendirmede; eğitim öncesi öğrencilerin %58.6'sı, personelin rolünü yöntem seçimine yardım olarak tanımlarken, eğitim sonrası %89.7'si danışmanlık şeklinde tanımlamıştır. Sonuç olarak, aile planlaması kadının üreme sağlığını sürdürmede en önemli unsurlardan biridir. Bu bağlamda etkin danışmanlık öncelikle sağlık personelinin eğtiminden geçmektedir.
This study was planned to evaluate the point of view of the midwifery students on family planning and the effect of education on family planning methods. The group consisted of 30 students who were in "Malatya Sağlık Yüksekokulu" midwifery section in 2002-2003 education period. The rate of the students who knew the definition of family planning increased from 6.9 % to 93.7% after the education period. For the evaluation of the opinions of the students about the role of health staff on family planning, we found that 58.6% described the role as help in selection of the method of family planning before education, but 89.7% described the role as consultation after the education. In conclusion, family planning is very important in the reproductive health of women. Effective consultation primarily is related to the education of the health personel.

Eğitim, Eğitim Araştırmaları, Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri

STED/Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi