Bi?r Buzağıda Abomasum'un Sağa Yer Deği?şti?rmesi? ve Sekum Di?latasyonu Olgusunun Operati?f Yöntemle Sağıtımı

1986 Ocak

Selçuk Üniversitesi

A caecum dilatation and right abomasal deplacement case was determined at a male weaning calf of cross bread southern Anatolia Red (GAK) that was brought to the clinics of internal medicine of Veterinary Faculty at the same day, the caecum was discharged and the abomasum brought back in its right place by the appropriate operative procedures. The calf was treated by applying antibiotics and liquid electrolites via intra peritonal and parenteral means. It was observed that the animal has been recovered in the 10th day of treatment.
S. Ü. Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları kliniğine getirilen : montofon Güney Anadolu Kırmızısı (GAK) melezi erkek bir buzağıda yapılan klinik muayene sonucu abomasum'un sağa yer değiştirdiği ve sekum dilatasyonunun şekillendiği tespit edilmiştir. Aynı gün hasta Cerrahi kliniğine sevkedilmiş, yöntemine uygun olarak yapılan operasyonla sekum boşaltılmış ve abomasum yerine tespit edilmiştir. İntra peritonal ve parenteral antibiyotik ve sıvı elektrolit tedavisi uygulanmış, 10 gün sonra yapılan muayene ile hayvanın sağlıklı olduğu tespit edilmiştir.

Eurasian Journal of Veterinary Sciences

Aslan, V., Turgut, K., Koç, Y., (1986). Bi̇r Buzağıda Abomasum'un Sağa Yer Deği̇şti̇rmesi̇ ve Sekum Di̇latasyonu Olgusunun Operati̇f Yöntemle Sağıtımı. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 2(1), 143-148.