2011-06-21

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışmada Konya bölgesi agregaları ile çelik lif kullanılarak üretilen yol betonlarının mekanik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada; lifsiz, 20 kg/m3 ve 40 kg/m3 oranlarda çelik lif kullanılarak, orta trafik şiddeti için C 35 beton sınıfı hedeflenerek yol betonları üretilmiş ve betonların basınç ve eğilme altındaki mekanik özellikleri karşılaştırılmıştır. Üretilen betonun slump değeri 40 ± 10mm ve su/çimento oranı 0.50 seçilmiştir. Kullanılan çimento, Konya Çimento Fabrikasından temin edilmiş olup 300, 325, 350 ve 400 kg/m3 dozajlarda CEM I 42.5 çimento kullanılmıştır. Karışımlarda hava sürükleyici kimyasal katkı da kullanılmıştır. Taze beton üzerinde birim ağırlık ve kıvam deneyleri yapılmıştır. Sertleşmiş beton üzerinde birim ağırlık, basınç dayanımı (15x15x15 cm küp numunelerde), silindir yarma çekme dayanımı (15x30 cm silindir numunelerde), eğilme deneyleri (15x15x75 cm kiriş numunelerde) yapılmıştır. Mukavemet deneyleri 7 ve 28 günlük numuneler üzerinde yapılmıştır. Yol betonlarında önemli bir faktör olan kırılma sırasında erişilen en büyük eğilme-çekme gerilmesini (betonda kırılma-kopma modülü) belirlemek amacıyla 10x10x40 cm kiriş numuneler üretilip; eğilme deneyi yapılarak elde edilen kırılma modülü ile beton basınç dayanımı karşılaştırılmıştır. Ayrıca yol betonlarında önemli bir diğer faktör olan plak kalınlığı; beton eğilme emniyet gerilmesine bağlı olarak belirlenmiştir. Çalışmada çelik lif ilavesi; betonda işlenebilirliği düşürmüş, birim ağırlığı artırmış, basınç dayanımını hem olumlu hem olumsuz etkilemiş, yarmada çekme ve eğilme dayanımlarını olumlu etkilemiş, plak kalınlığını ise düşürmüştür.
In this study it is aimed to investigate the mechanical properties of road concrete that is produced by using the aggregates of Konya region and steel fiber. In the study, road concrete is produced by steel fiber on the proportion of fiberless, 20 kg/m3 and 40 kg/m3, and due to the medium traffic intensity, C 35 concrete is targetted. The mechanical properties of these concretes are compared through the compressive and bending. The slump value of the produced concrete is chosen as 40±10 mm and the proportion of water/cement is 0.50. The cement used in the experiment is CEM I 42.5 and the dosages are 300, 325, 350 and 400 kg/m3 which is provided by Konya Cement Factory. Mixtures also include air entrainer admixture. The unit weight and consistency experiments are done on the fresh concrete. The following experiments are done on the hardened concrete; unit weight, compressive strength (15x15x15 cm cube samples), splitting (15x30 cm cylinder samples), bending (15x15x75 cm beam samples). The strength experiments are done on the 7 and 28 daily samples. 10x10x40 cm beam samples are produced in order to specify the highest inclination-pull stretching (concrete fracture and split module) during the fracture which is an important foctor in concrete road. The fracture module obtained by the inclination experiment and the concrete pressure resistance are compared. As another important factor in concrete road, the thickness of stratum is detected based on the reliance stretching of the concrete inclination. In the study, the addition of steel fibers, concrete workability decreases, the unit weight increased, both positive and negative impact on compressive strength, splitting tensile and flexural strength of the positive impact, the reduced plate thickness.

Çelik lifli beton, Hava sürükleyici katkılar, Lifli beton, Yol betonları, Steel fiber concrete, Air absorbing additives, Fiber concrete, Concrete road

Yaka, S. (2011). Konya bölgesi agregaları ile çelik lif kullanılarak üretilen yol betonlarının mekanik özelliklerinin incelenmesi.Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.