Türkiye'de Tüketime Sunulan Kekik Yağlarının Antioksidan Özellikleri

Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Türkiye’de tüketime sunulan kekik yağlarının antioksidan özelliklerini belirlemek için yapılan bu çalışmada farklı bölgelerden 31 adet kekik yağı temin edilmiştir. Kekik yağlarından 11 adedi geleneksel yöntem ile üretilmiş iken 20 adedi ticari işletmelere ait üretimdir. Kekik yağları renk parametreleri, toplam fenolik madde, DPPH radikal süpürme aktivitesi, DPPH inhibisyon konsantrasyonu, toplam antioksidan kapasite, toplam oksidan kapasite ve oksidatif stres indeksi yönünden incelenmiştir. Kekik yağlarında renk parametrelerinin çok değişken olduğu saptanmıştr. Kırmızılık (a*) değeri geleneksel üretim kekik yağlarında ticari işletme üretimine göre daha düşük bulunmuştur. TPS, DPPH radikal süpürme aktivitesi, IC50 ve TAS bakımından geleneksel üretim ve ticari işletme üretimi arasında farklılık görülmemiştir. Ancak geleneksel üretim kekik yağlarında TOS ve OSI değerleri yüksek çıkmıştır. Ayrıca geleneksel üretim kekik yağlarında TPS, DPPH, TOS ve OSI değerlerinin birbirlerinden çok farklı olduğu geniş bir varyasyon olduğu da gözlenmiştir. Bu nedenlerle geleneksel üretim kekik yağlarının kullanımında dikkatli olunması gerektiği sonucuna varılmıştır.
In this study conducted to determine the antioxidant properties of thyme oils consumed in Turkey, 31 thyme oils were provided from different regions. While 11 of the thyme oils are handmade, 20 of them are the production of commercial factories. Thyme oils were investigated in terms of color parameters, total phenolic substances, DPPH radical scavenging activity, DPPH inhibition concentration, total antioxidant capacity, total oxidant capacity and oxidative stress index. Color parameters of thyme oils were very variable. Redness (a*) value was found to be lower in handmade thyme oils than in commercial factories. No differences were found between two production in terms of TPS, DPPH radical scavenging activity, IC50, TAS, TOS and OSI values. However TOS and OSI values were found to be high in handmade thyme oils. In addition, it has been observed that there is a wide variation in TPS, DPPH, TOS and OSI values in handmade thyme oils. For these reasons, it was concluded that care should be taken in the use of handmade thyme oils.

Antioksidan özellik, Kekik yağı, Toplam fenolik madde, DPPH, Antioxidant properties, Thyme oil, Total phenolic substances

Gül, N., (2023). Türkiye'de Tüketime Sunulan Kekik Yağlarının Antioksidan Özellikleri. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya.