Mezar Steli Betimlemelerine Göre I?sauria Bölgesinde Bağcılık ve Bağbozumu Şenlikleri

1999

Selçuk Üniversitesi

Genel hatları ile Konya, Antalya, Karaman ve Mersin il sınırlarının kesiştiği: merkezi Bozkır İlçesi olmak üzere Ahırlı, Yalıhüyük, Hadim, Taşkent, Sarıveliler, Ermenek, Mut, Akseki ve Gündoğmuş ilçelerini kapsayan bölge antik çağda İsauria olarak adlandırılmaktadır¹. Başkentleri de Bozkır'a 11 km. uzaklıktaki Ulupınar köyünün 3. km. doğusunda, bugün Zengibar Kale olarak bilinen İsaura'dır. Coğrafi yapı olarak Toros dağlarının kuzey yamacını kapsayan bölge, çok sayıdaki irili ufaklı ırmakların oyduğu derin vadiler arasında uzanmaktadır. Bu ırmaklardan kayda değer en büyük ve önemli olan ikisi Mut'un kenarından geçip Silifke üzeriden Akdeniz'e ulaşan Kalykadnos (Göksu) ve Bozkır'ın içerisinden geçip Apa Barajını besleyen Çarşamba Çayı'dır. Bölgede hem karasal, hem de Akdeniz iklimleri hüküm sürdüğünden, heriki iklimin ortak yansıması olan yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı geçer. Bu coğrafya ile bölge antik çağdan bu yana üzüm üretiminde önemli role sahip olmuş, bugün dahi üretilen ve özellikle Aladağ Üzümleri adı verilen cinsi ile oldukça meşhurdur.

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Yılmaz, M., (1999). Mezar Steli Betimlemelerine Göre İsauria Bölgesinde Bağcılık ve Bağbozumu Şenlikleri. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4, 357-381.