Ebelik öğrencilerinin fiziksel aktivite ve akademik başarı durumlarının incelenmesi

Amaç: Araştırma, Balıkesir, Konya, İzmir olmak üzere üç şehirdeki lisans eğitimine devam eden ebelik bölümü öğrencilerinin yıl sonu başarı puanı ile fiziksel aktivite arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla tanımlayıcı türde yapılmıştır.Materyal-Metod: Araştırma evrenini Konya, Balıkesir ve İzmir illerindeki devlet üniversitesi ebelik bölümü birinci sınıfta öğrenim gören 234 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın verileri literatür taranarak hazırlanan öğrencilerin sosyo-demografiközelliklerini içeren anket formu ile Uluslararası Fiziksel Aktivite Değerlendirme Anketi Kısa Formu kullanılarak toplanmıştır.Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin yaş ortancası 19.0 (min18.0, max28.0), beden kütle indeksleri ortancası 20.83(min15.78, max31.74) olarak saptanmıştır. Ebelik birinci sınıf öğrencilerinin %6.8’inin sigara ve %11.5’inin alkol kullandığı saptanmıştır. Sigara kullanma durumları ile yaş, vücut ağırlığı, boy, başarı puanı, toplam MET (Metabolik Eşdeğer)değeri ve beden kütle indeksi arasında anlamlı bir fark olmadığı saptanmıştır (p0.05). Ebelik öğrencilerinin başarı puanları ile düzenli fiziksel aktivite yapma durumları (toplam MET skoru), beden kütle indeksi, vücut ağırlıkları karşılaştırıldığında aralarında anlamlı bir ilişki olmadığı saptanmıştır (p0.05).Sonuç: Çalışmanın üniversite birinci sınıf öğrencilerinde yapılmış olması nedeniyle bir adaptasyon süreci yaşadıkları vebu nedenle düzenli fiziksel aktivite yapamadıkları görülmüştür. Çalışmanın daha fazla sayıda, farklı yaş grupları ve farklısınıflarda tekrarlanması önerilmektedir.
Objective: The research was carried out in a descriptive type in order to determine the relationship between the yearend achievement score and the physical activity of the midwifery department students who underwent undergraduateeducation in three cities, Balıkesir, Konya and İzmir.Materials-Methods: The research/study population included 234 students in the first class of the midwifery department inthe provinces where Konya, Balıkesir and Izmir state universities are located. The data of the study were collected by usinga questionnaire that includes the socio-demographic characteristics of the students prepared by searching the literatureand the International Physical Activity Evaluation Questionnaire Short Form.Results: The average age of the students participating in the survey was 19.0 (min 18.0, maximum 28.0), and medianbody mass index was 20.83 (min15.78, max31.74). It was determined that 6.8% of the first-year midwifery studentswere smoking cigarettes, 11.5% using alcohol. There was no significant difference between smoking status and age,body weight, height, achievement score, total MET (Metabolic Equivalence) values and body mass index (p0.05). It wasdetermined that there was no significant correlation between the achievement scores of the midwifery students and theirexercise status (total MET score), body mass index, body weight (p0.05).Conclusion: The study was conducted on first-year university students so they were experiencing an adaptation processand thus could not exercise regularly. It is recommended to repeat the study with more participants , different age groupsand different classes.

Ebelik, fiziksel aktivite, başarı, Midwifery

Acıbadem Sağlık Bilimleri Dergisi

Aksoy, Y. E., Çatalgöl, Ş., Çolak, M. B., Yeşil, Y., Karapolat, H. (2019). Ebelik Öğrencilerinin Fiziksel Aktivite ve Akademik Başarı Durumlarının İncelenmesi. Acıbadem Sağlık Bilimleri Dergisi, 10(4), 593-597.