Sustained Polymorphic Ventricular Tachycardia in a Calf

2017 Haziran

Selçuk Üniversitesi

Sürekli polimorfik ventriküler taşikardi, ventrikülerin birden fazla odağından kaynaklanan bir ventriküler aritmidir ve ventriküler fibrilasyon gibi ölümcül aritmilere ve ani ölüme yol açabilmektedir. Yedi günlük Holştayn dişi bir buzağı Selçuk üniversitesi, Veteriner Fakültesi, büyük hayvan hastanesine ani kollaps şikayeti ile getirildi. Elektrokardiyografi bulguları sürekli polimorfik ventriküler taşikardi’yi gösterdi. Kardiyak hasar şüphesi kardiyak troponin I (cTnI), kreatin kinaz- MB (CK-MB) ve kreatin fosfokinaz (CPK) düzeylerindeki artışla doğrulandı.
Sustained polymorphic ventricular tachycardia is a type of ventricular dysrhythmias which originated from more than one focus in ventricle and may lead to fatal arrhythmias like as ventricular fibrillation and sudden death. A seven days old female Holstein calve was referred to the Large Animals Hospital of the Faculty of Veterinary Medicine of Selcuk University with a history of sudden collapse. Electrocardiography examination showed sustained polymorphic ventricular tachycardia. Cardiac damage suspicion confirmed by elevation in serum cardiac troponin I (cTnI), creatine kinase-MB (CK-MB) and creatine phosphokinase (CPK) concentrations as cardiac damage enzymes.

Buzağı, ventriküler taşikardi, polimorfik, kardiyak biyobelirteç, Calf, ventricular tachycardia, polymorphic, cardiac biomarkers

Eurasian Journal of Veterinary Sciences

Naseri, A., Ider, M., Ok, M., (2017). Sustained Polymorphic Ventricular Tachycardia in a Calf. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 33(2), 130-132. DOI: 10.15312/EurasianJVetSci.2017.148