Sağlığı geliştirici yaşam tarzı ve öz etkililik-yeterlilik durumunun sosyo-ekonomik durum İle ilişkisi

Konya il merkezinde sağlığı geliştirici yaşam tarzı ve öz-etkililik-ye-terlilik durumunun sosyoekonomik durum ile ilişkisinin incelenmesiiçin yapılan araştırma tanımlayıcı karşılaştırmalıdır. Çalışma Ocak-Şubat ayında Meram ilçesine bağlı bir Aile Sağlığı Merkezi ve Ka-ratay ilçesine bağlı bir Aile Sağlığı Merkezi bölgesinde yapılmıştır.Araştırmanın çalışma grubunu 18-64 yaş arası, okuryazar ve araş-tırmaya katılmayı kabul eden 248 kişi oluşturmuştur.Verilerin elde edilmesinde katılımcılara sosyoekonomik düzeyleri-ni değerlendirmek için anket formu ve ayrıca “Sağlıklı Yaşam Bi-çimi Davranışları Ölçeği (SYBD) ve “Öz-Etkililik-Yeterlik Ölçeği”(ÖEY) uygulanmıştır. Veriler ev ziyaretleri ile araştırmacı tarafın-dan yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. İstatistiksel analiz-lerde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma yanında Student t testi,tek yönlü Varyans analizi (ANOVA) ve Pearson’s korelasyon analizikullanılmıştır.Sosyoekonomik durumun SYBD ve ÖEY üzerine önemli etkiye sahipolduğu ve düşük sosyoekonomik düzeydekilerin dezavantajlı olduğusonucuna varılmıştır. Sağlığı geliştirmeye yönelik faaliyetlerde ÖEYyanında sosyoekonomik durumun göz önünde bulundurulması ya-rarlı olacaktır.
In order to examine the relationship between the health promotinglifestyle and self-efficacy-competence status in the Konya provincecenter, this research of descriptive comparative type was conducted.The study was conducted in a Family Health Center affiliated toMeram district in January-February and a Family Health Centerarea affiliated to Karatay district. The study group consisted of 248people who were between the ages 18-64, literate and accepted tojoin study.In order to evaluate the socioeconomic status of the participants,a questionnaire and also “Health Promotion Life-Style Profile(HPLP)” and “Self-Efficacy-Proficiency “ (SES) scale were appliedduring data collection. The data were collected through home visitsand face-to-face interview technique by the researchers. Numberand percentage, mean and standart deviation and also Student t test,One Way ANOVA and Pearson’s correlation analyses were used.As conclusion, socioeconomic status has an important effect onHPLP and SES and people who have low socioeconomic level arein a disadvantageous position. Taking into account of socioecono-mic status in addition to SES in the health promotive efforts will bebeneficial.

Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri, Sağlığın geliştirilmesi, Health promotion, öz etkililik-yeterlilik, self -efficacy-suffıciency

Sağlık ve Toplum Dergisi

Taş, F., Akın, B. (2018). Sağlığı Geliştirici Yaşam Tarzı ve Öz etkililik-yeterlilik Durumunun Sosyo-ekonomik Durum İle İlişkisi. Sağlık ve Toplum Dergisi, 28(3), 24-38.