Selçuk Üniversitesi

Bu araştırmada, Erikson’un psikososyal gelişim dönemleri ölçeğinin Türkçe’ye uyarlanması, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları 233 üniversite öğrencisi üzerinde yapılmıştır. Ölçeğin güvenirliği Cronbach Alfa iç tutarlık katsayısı ve testin tekrarı yöntemleriyle yapılmıştır. Geçerliği ise kapsam geçerliği yolu ile bulunmuştur. Elde edilen bulgular, Erikson’un psikososyal gelişim dönemleri ölçeğinin Türk öğrenciler üzerinde geçerli ve güvenilir olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
In the present investigation the Turkish standardization and the reliability and validity studies of the Erikson psychosocial stage inventory (EPSI) on 233 undergraduate students were done. For reliability, Cronbach Alpha internal consistency and test-retest; and for validity, content validity was utilized. Findings show that this inventory can be used acceptable level of validity and reliability for Turkish Undergraduate students.

Erikson, psikososyal gelişim dönemi, güvenirlik ve geçerlik, psychosocial development stage, reliability and validity

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Arslan, E., Arı, R., (2008). Erikson’un Psikososyal Gelişim Dönemleri Ölçeğinin Türkçe’ye Uyarlama, Güvenirlik Ve Geçerlik Çalışması. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19, 53-60.