Doğal atık malzemeler ve biyoçarları ile biyobozunur özellikte yeni epoksi-bazlı kompozitlerin hazırlanması ve karakterizasyonu

Bu çalışmada doğal atık malzemelerden ceviz kabuğu (CK) ve pirina bisfenol-A tipi epoksi reçine (ER) kompozitlerinin hazırlanması için dolgu maddesi olarak kullanılmıştır. Ayrıca, doğal takviye malzemeleri 700 ºC’da piroliz edilerek katı ürün atığı çarla da kompozitleri oluşturulmuştur. Epoksi reçinede dolgu oranı %10-50 aralığında değiştirilerek kompozitlerin mekanik, elektriksel, iletkenlik ve termal özelliklerine dolgu maddesi oranının etkisi araştırılmıştır. Çarların morfolojisi taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelenmiştir. Ayrıca, elde edilen biyobazlı kompozit malzemeler özel olarak hazırladığımız toprağa gömülerek bozunma süreleri (biyobozunurluk testi) belirlenmiştir.
In this study, natural waste materials (walnut shell waste and pirina waste) were used as a filler material to prepare bisphenol-A type epoxy (ER) composite materials. In addition, natural reinforcement materials were pyrolyzed to form solid product such as char and its composites were prepared. The filler ratio in epoxy resin has been changed in the range of 10-50%. The effect of filler ratio on the mechanical, electrical conductivity and thermal properties of composites has been investigated. The morphology of the chars was characterized by scanning electron microscopy (SEM). In addition, prepared biodegradable composite materials were buried in specially prepared soil to determine their disposal time (biodegradability test).

Mimarlık, Epoksi reçine, Epoxy resin, Biyoçar, Biochar

Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlik Fakültesi Dergisi

Kocaman, S., Ahmetli, G., Soğancıoğlu, M. (2018). Doğal Atık Malzemeler ve Biyoçarları ile Biyobozunur Özellikte Yeni Epoksi-bazlı Kompozitlerin Hazırlanması ve Karakterizasyonu. Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlik Fakültesi Dergisi, 33(2), 261-272.